Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo vjevericu staru otprilike 4 mjeseca kod koje se pojavila promjena stolice karakterizirana svjetlosmeđom bojom, mekšom konzistencijom, duljine oko 6-7 mm, promjera oko 5 mm. Životinja je i dalje živahna, pije vodu, jede uglavnom lješnjake i mix za hrčke, kukuruz i voće. Orah ne preferira, a od mixa bira samo ponešto. Davali smo joj suhi kruh, bananu, jabuku, trešnje, grožđice, kikiriki. Bili smo kod veterinara, dao nam je tekućinu koja se stavlja u vodu, u vodu se stavljala ta otopina od 5 ml vode na 1 litru vode. Molio bih Vas da mi kažete što je uzrok nagloj promjeni stolice i koje su mogućnosti liječenja.
Miroslav

O: Vjeverice su obično iznimno zdrave životinjice ako se drže u odgovarajućim uvjetima i primjereno se hrane.

Mekana stolica u vjeverice nije česta pojava a najčešće je posljedicom davanja prekomjerne količine svježeg voća ili povrća a naročito citrusa i zelenog povrća. Ovaj problem se ispravlja uskraćivanjem svježeg voća i povrća i dodavanjem kukuruznog brašna u suhu hranu. Nakon normaliziranja konzistencije stolice potrebno je postepeno (u malim količinama) uvoditi svježu hranu kako se ne bi problem ponovio. Ako se mekana stolica ili proljev i nakon ispravljanja prehrane nastavi, može se raditi i o proljevu uzrokovanom infekcijom bakterijama ili virusima. Navedeno stanje obično je popraćeno i drugim simptomima poput potištenosti, odbijanja hrane i vode, smirenosti... Ovakav proljev uzrokuje brzu dehidraciju organizma vjeverice koja može brzo dovesti do uginuća.

Zatim, mekana stolica ili proljev može biti uzrokovano i naglom promjenom hrane, poremećajima crijevne flore te stresom.

Ovisno o uzroku, proljev se liječi nadoknadom tekućine, antibioticima, vitaminskom potpornom terapijom, promjenom prehrane te probiotskim dodacima prehrani za stabilizaciju crijevne mikroflore.

Preparat koji ste opisali stoga bi mogao biti ili antibiotik ili probiotik. Na ovaj način ne mogu točno odrediti o čemu se radi.

Ako je Vaša vjeverica zaigrana, uzima hranu i vodu nemate razloga za zabrinutost. Pripazite na kvalitetu hrane kako se ona skrivena od vjeverice ne bi pokvarila i upljesnila. Najbolje bi bilo svu svježu hranu koju dajete vjeverici ukloniti iz kaveza na kraju dana. Dok se stolica ne normalizira ukinite svježu hranu iz prehrane a ponovno je uvodite iznimno postupno.