Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Danas sam bila sa psom u šetnji (radi se o njemačkoj ovčarki staroj 2 godine) i imala je proljev, tamno-smeđoljubičaste boje (možda s primjesom krvi, nisam sigurna).. Inaće se hrani barfom i rižom i jučer je sve bilo u redu.. drugih simptoma nema. Da li je možda samo nešto pojela vani (što često radi) ili je nešto opasnije u pitanju??? Unaprijed hvala na odgovoru! Pozdrav!
Katrin

O: Enteritisi ili upala crijeva pojavljuju se samostalno ili u sklopu nekih drugih oboljenja, a mogu biti akutni ili kronični.

Kod enteritisa se radi o upalnom procesu na sluznici crijeva usljed ćega je promijenjena sekretorna i motorička funkcija što se ovisno o naravi i lokalizaciji promjena očituje promjenama apetita, povraćanjem i proljevom. Upalu u načelu izazivaju sve tvari koje draže sluznicu crijeva bilo mehanički, kemijski, termički ili toksički.

Upala se može razviti kao posljedica infekcije nekim mikroorganizmom, ali vrlo često se kod mesojeda radi o alimentarnom enteritisu kao posljedici pogrešaka u hranidbi (pokvarena hrana, nepravilno hranjenje) što dovodi do poremećaja crijevne flore(disbioza crijeva) ilii nutritivnoj alergiji (najčešće neki od proteina u hrani).

Upala je najčešće lokalizirana na debelo crijevo ali može biti zahvaćen i ostali dio crijeva pa i cijeli probavni sustav. Ukoliko je upala zahvatila i želudac govorimo o gastroenteritisu.

Kod lakših slučajeva apetit nije promijenjen, a kod težih primjetna je količna bol (bol u predjelu trbuha), usukanost ili nadutost trbuha, bučna peristaltika (čuje se zvuk iz crijeva) i posljedično dehidracija i mršavljenje.

Kada životinja ima promijenjenu stolicu a nije došlo do promijena apetita, temperature i životinja nije apatična, ponekad je dovoljno promijeniti prehranu (hraniti životinju posebnim veterinarskim dijetnim hranama) i proljev se povuče bez davanja lijekova. Ukoliko ni nakon dijetne prehrane proljev ne prestaje, u svakom slučaju potrebno je obratiti se veterinaru koji će na osnovu kliničkog pregleda propisati i adekvatnu terapiju.

Uzroci proljeva kod Vašeg psa, dakle, mogu biti razni i na žalost ovim putem nije moguće postaviti točnu dijagnozu. No ono što Vam ja mogu savjetovati - na osnovu informacija koje sam od Vas dobio - je da prestanete psa hraniti BARF-om jer može biti da je upravo to razlog zbog kojeg pas ima proljev.

BARF ili Bones and Raw Food iz više razloga nije dobar način prehrane psa:

1. Sirova hrana termički neobrađena može biti izvor infekcije raznim mikroorganizmima i izvor raznih parazita za psa, a jedan od simptoma u tom slučaju bio bi i proljev
2. Kosti u BARF-u nisu ni od kakve koristi za zdravlje Vašeg psa, a opasnost su za sluznicu njegovih crijeva, te kao posljedica mehaničkih oštećenja mogu dovesti do proljeva ili začepa crijeva.
3. Stručnjaci iz područja veterinarske medicine mahom se protive takvom načinu prehrane današnjih pasa - kućnih ljubimaca, upozoravajući na slučajeve oštečenja jetre, gušterače i drugih unutrašnjih organa - ovakva oštećenja bi opet kao jedan od simptoma imali proljev
4. BARF ne možete legalno naći na tržištu, što možda samo po sebi dovoljno govori o udovoljavanju zdravstvenim i veterinarskim standardima

Moja preporuka je da promijenite način prehrane svog psa, a ukoliko proljev traje duže od jednog dana da posjetite i svog veterinara; naime, dijagnoza može biti postavljena jedino kliničkim pregledom od strane veterinara. Ipak se nadam da se radi samo o prolaznim tegobama i da je Vaš pas već danas dobro.

OZNAKE: