Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku afričkog tvora koja  u zadnjih par dana ima velikih problema s proljevom. Jako često ide na WC, ponekad ni nema stolice, ali ona tiska. Oko anusa jos se već upalilo i pojavilo se crvenilo i otok. Naime, veterinar je preporučio da promijenimo hranu i dao nam je kapi za zaustavljanje proljeva.
Nakon povratka od veterinara otkrili smo da je hrani koju smo kupili prije cca 2 tjedna istekao rok trajanja u 9. mj 2007g.! Da li je moguće da tvorić ima proljev zbog te hrane? Da li postoji još koji način kako bi smo zaustavili proljev u što kraćem roku (uz kapi)?
Krešo

O: Niste naveli sa čime sve hranite Vašeg ljubimca, ali svakako proljev može nastupiti i od hrane kojoj je istekao rok trajanja. Proljev (diarea), također može nastupiti u različitim situacijama izazvanih stresom, zatim pri terapijama antibioticima, prilikom promjene prehrane ili preosjetljivosti na sastojke hrane i dr.

Tvorovi su mesojedi i zbog toga njihova prehrana treba sadržavati više masnoća i proteina (min. 32%). U pomanjkanju kvalitetne hrane namijenjene isključivo njima, tvorići se mogu hraniti kvalitetnom i provjerenom hranom za male mačiće. Mogu se hraniti i sirovim ili kuhanim pilećim ili purećim mesom no to ovisi o tvoru i njegovim prehrambenim navikama.

Svježa voda i hrana trebaju im biti dostupne 24 sata.

Nikako im se ne smiju davati slatkiši, prevelike količine voća i slično, budući da su podležni obolijevanju od šećerne bolesti od koje ugibaju. Većina tvorića ne podnosi mlijeko i ono najčešće kod njih izaziva probavne smetnje (proljev) pa ga je potrebno izbjegavati.

Kao nagradu, ali i za trening, koriste se razne poslastice u obliku briketića ili kolačića. Ukoliko se ne mogu nabaviti one namijenjene za tvoriće, poslužiti će i određene poslastice namijenjene mačkama. Poslastice nisu hrana i ne smiju se davati u velikim i prečestim količinama.

Kao regulacija izbacivanja dlake iz tijela koristi se malt pasta za tvoriće ili za mačke. Može im se davati svakodnevno, u propisanoj količini, a može poslužiti kao poslastica odnosno nagrada.

U ostale nadomjestke ubrajaju se razni tonici koji pomažu tvoriću u njegovom zdravlju nadopunjujući njegovu prehranu.

U Hrvatskoj se za sada mogu nabaviti 3-4 vrste hrane u obliku briketa isključivo za tvoriće (u našim dućanima možete nabaviti "Ferret Complete" od VLG-a i "Ferret Food" od Padovana), dok je ponuda nadomjestaka i poslastica vrlo oskudna.

Liječenje proljeva ovisi o težini problema. Ako je Vaš ljubimac uglavnom u redu, problem će uvelike riješiti briga o načinu prehrane u kojem slučaju mora biti strogo pod Vašom kontrolom kako ne bi pojeo nešto sa strane što bi pogoršalo stanje. Svakako je potrebno nadoknaditi tekućinu izgubljenu proljevom, a ako je dehidracija u većem stupnju potrebno je potražiti pomoć veterinara.

Niste naveli da li je Vaš tvorić cijepljen protiv zaraznih bolesti. S obzirom da su tvorovi vrlo osjetljivi kućni ljubimci na infekcije, a osobiti one virusne etiologije, te često oboljevaju od štenećaka, svakako Vam preporučam da ga cijepite. Za vakcinaciju koriste se vakcine za pse, a vakciniraju se u dobi od 12 i 15 tjedana. Trebalo bi proći dva tjedna od cijepljenja kako bi se razvio imunitet na te bolesti pa nakon tog vremena nesmetano možete voditi tvorića u izlaske van kuće ili stana. Osim ove zarazne bolesti, treba spomenuti i bjesnoću od koje također mogu oboljeti, ali su i sposobni prenositi virus. Tvorovi se mogu cijepiti protiv bjesnoće već u starosti od tri mjeseca. Zakonom nije propisano da morate cijepiti tvorića protiv bjesnoće, no ukoliko to želite možete to učiniti. Ako će Vaš ljubimac boraviti i u prirodi, savjetujem Vam da cjepite i protiv bjesnoće.

Vanjski paraziti pasa i /ili mačaka (poput buha, kožnih gljivica, ušnih parazita) mogu uzrokovati bolest i u tvora. U manjoj mjeri rizik je za prijenos crijevnih parazita. Ako je potrebno tvora možete liječiti ili pak zaštititi ampulicom "Stronghold" koja djeluje na niz vanjskih i unutrašnjih parazita. Navedenu ampulicu možete nabaviti u ljekarnama Pet centra uz veterinarski recept.

OZNAKE: