Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam maltezericu staru 3 mjeseca. Danas sam vidjela da joj iz guze ide nekakav smeđi, rijetki iscjedak. Što je to? Da li je to nešto opasno? Iscjedak smrdi. Molim vas da mi odgovorite što prije! Hvala. Tena.

O: Ukoliko se ne radi o mekanoj stolici ili proljevu, vjerojatno se radi o sadržaju analnih vrećica. One su kod mesojeda smještene postranično od rektuma, kranijalno uz analni otvor. U njima se skuplja sekret analnih žlijezda, koji se izvodnim kanalićima izlijeva u trenutku defekacije u rektum (završni dio debelog crijeva).

Sekret analnih žlijezda služi psima kao vrsta međusobne komunikacije, ali i za obilježavanje teritorija. Uslijed mekane stolice ili proljeva, izostaje pritisak izmeta na analne vrećice, pa sekret zaostaje u vrećicama, gruša se, pa i začepljuje izvodne kanale. U tom slučaju, sekret predstavlja idealan medij za razvoj bakterija, što rezultira upalom, koja se često komplicira gnojenjem. Nerijetki su recidivi ovakvog stanja i nakon terapije.

Zbog zaostajanja sadržaja, vrećice se povećavaju, oko analnog otvora se vide izbočenja kože, nastaje jak svrbež i bolna osjetljivost područja oko anusa. Pas postaje nervozan, maše repom, često se dešava da struže anusom po zemlji (zbog svrbeža), a područje oko anusa grize zubima ili liže. Svrbež se može javiti i na drugim djelovima tijela, kao posljedica resorpcije i migracije sadržaja unutar organizma. Ponekad se javlja i svrbež uški, te upala vanjskog ili srednjeg uha. Ako na iritiranim dijelovima kože parazitiraju buhe, nakon ugriza, pas se još jače češe, te se stanje može dodatno komplicirati alergijskim dermatitisom.

Na temelju kliničkih znakova bolest se može lako raspoznati, a dijagnoza se postavlja rektalnom palpacijom analnih vrećica, pri čemu se nalazi njihovo povećanje i bolnost, a na pritisak izlazi sekret neugodnog mirisa i tamno sive ili tamno smeđe boje (normalan sadržaj nema osobiti miris i prozirne je žućkaste boje). Ukoliko je došlo do gnojenja, te nastanka apscesa i fistula, takav sekret osim gnoja može sadržavati i primjese krvi. Kako se radi o štenetu, uslijed uzbuđenja moglo je doći do spontanog pražnjenja sadržaja analnih vrećica. Budući da je sadržaj promijenjenog mirisa, boje i konzistencije, ovakvo stanje svakako zahtijeva intervenciju veterinara kako ne bi došlo do komplikacija. Veterinar manualno ispražnjuje zaostali sadržaj u analnim vrećicama, nakon čega uvođenjem kanile ili sl. u izvodne kanale, ispire analne vrećice antiseptikom ili sl. Ponekad je uputno aplicirati i antibiotik prolongiranog djelovanja, te po potrebi primijeniti kortizonsku terapiju. Kod težih slučajeva, čestih recidiva, a osobito u pasa koji imaju i česte promjene na koži kao posljedica retencije sadržaja analnih vrećica, preporuča se kiruško odstranjivanje istih. Upaljena koža oko anusa može se liječiti antibiotskim mastima ili sl., kako bi se umanjila upala, bolnost i svrbež.

Kako uz mekanu stolicu, postoji još niz drugih faktora koji potpomažu nastanku ovakvog stanja, savjetujem Vam da obratite pozornosi i na prehranu Vašeg ljubimca.

OZNAKE: