Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam labradora starog 10 god. Jučer je dobio proljev, a danas je sluzav (bez primjesa krvi), inače normalno jede i nema temperaturu. Hranim ga samo Royal suhom hranom koju dobro podnosi već godinama, tako da nije zbog hrane, pa me zanima da li mu mogu kako pomoći? Da li bi mu kuhana riža pomogla? Nisam primjetila da u izmetu ima nametnike. Nije dugo dobio nikakvu tabletu protiv nametnika pa me zanima da li mu sada, dok ima proljev, mogu dati tabletu ili pastu i koju? Inače ima problema s analkama, koje su mu često tiskane pa je znalo biti i malo krvi. Više mu analke nisu natečene, ali mu već jako dugo iz analnog područja curi gusti žućkasti mutni sadržaj koji gadno smrdi.

Ne primjećujem da ga to smeta ili boli. Prije nego posjetimo veterinara molila bih vas da mi  objasnite o čemu se radi i da li je nešto opasno i kako mu mogu pomoći. Hvala unaprijed.
Nina

O: Kod proljeva je prvi korak dijeta. Kuhana riža, koja je ispustila sluz, dobar je izbor jer sluz obloži sluznicu crijeva i štiti je. Da bi pas dobio u hrani nutricionistički sve što mu treba, a opet bio na dijeti zbog proljeva, preporučam Vam medicinske hrane koje možete naći u ponudi u našim trgovinama, u obliku konzerve i suhe hrane. To su Hill´s i/d, Royal Canine intestinal i Eukanuba intestinal.

Moguće je da su proljev i sluz uzrokovani i crijevnim parazitima, pogotovo što pas nije duže vrijeme bio čišćen. Kontraindikacije za korištenje tableta protiv glista su kod jako slabih i bolesnih jedinki, što Vaš pas nije, tako da je i uputno dati antiparazitik. Preporučam tablete Pratel, koje se daju u dozi jedna tableta na deset kila tjelesne težine i ponovi se nakon četrnaest dana. Crijevne parazite Vi i ne morate vidjeti golom okom, to ne mora značiti da ih nema, jer jajašca se mogu vidjeti samo mikroskopski.

Moguće da je nešto pojeo vani sa strane ili je jednostavno došlo do crijevne viroze, jer sada počinje 'njihovo vrijeme'.

Kada se probava ustali, psa ćete postepeno vratiti na hranu koju je jeo do sada.

Prilikom starenja u pasa se mijenjaju fiziološke funkcije, usporava se probava, tako da bih Vam preporučila super premium hranu za starije pse i to velikih pasmina, to je program Mature/Senior Large Breed koje imaju isto sve prije navedene hrane.

Također, zbog istog razloga, dolazi do češćeg punjenja analnih žlijezda, a tome pridonosi i činjenica da se psi tada manje kreću. Sadržaj koji spominjete gotovo je sigurno od analnih žlijezda pa bi trebalo i preventivno ih malo češće prazniti.

OZNAKE: