Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam tigricu staru oko 2 godine. U zadnje vrijeme poprilično puno jede i pije. Izmet joj je bijelkast i većeg volumena. Prije je bio vodenast. Takvo stanje traje oko 5 dana. Dvaput tjedno joj dajem vitamine-muta vit. Inače jede standardnu hranu - sjemenke te vitamine od vitaktafta. Dajem joj i salate i voće, osim agruma, mada se bojim da nema proljev od toga. Što se tiče izgleda, malo teže hoda (ne skakuće s prečke na prečku nego kljunom se hvata po krletci, oko trbuha (ispod repa) je manjak perja i kao da je malo natečen te stalno nogicama se češka oko toga mjesta. Molim vas da mi preporučite vrstu ishrane te terapiju. Srdačan pozdrav i hvala! Nikica

O: Što se tiče prehrane, malo je toga što ptice ne podnose. Neke ptice reagiraju osjetljivo na agrume, odnosno kiselinu u njima, a neke ne podnose povrće iz porodice kelja.

Bitno je da je svo voće i povrće dobro oprano i posušeno, svježe i nešpricano (ako niste sigurni radije ogulite) i ne smije stajati u kavezu više od nekoliko sati. Od vodenastog voća i povrća (krastavci, lubenica i salata) izmet može biti vodenasti i, ako se povuče u narednih nekoliko sati, to je normalno.

Proljev može biti uzrokovan uzbuđenjem i kada se puno kreću, zbog obilja voća i povrća u prehrani, kod preobilnog obroka te infekcijom (paraziti, bakerije, virusi i gljivice). Papigicu treba promatrati i eventualno dati razrijeđeni crni čaj, ptičji ugljen koji regulira probavu ptica i veže na sebe sve toksine koji su mogli biti uzrok proljeva. Beaphar Santalina K3 preparat je za kavezne ptice i daje se u slučaju crijevnih poremećaja, apatije, prehlade. Preparat se nakapa u vodu za piće. Sera diropur W okrepljujući je dodatak za vodu koji sadrži ekstrakt korijena petoprste i pomaže u slučaju proljeva. Navedene pripravke možete nabaviti u ponudi Pet centra.

Kloaka prima tvari iz probavnog, mokraćnog i spolnog kanala, stoga indikacija za bakteriološku pretragu uključuju mogućnost poremećaja u bilo kojem od ovih organa, tako da je uzimanje uzoraka iz kloake česta dijagnostička metoda.

Češkanje može biti uzrokovano mitarenjem, kada se ptičice dulje vrijeme ne kupaju, parazitima na koži, grinjama te gljivicama. Noge je potrebno detaljno pregledati inspekcijom - gledanjem kako ptica opterećuje ekstremitete, da li ima zadebljanja ili onečišćenja te povreda. Palpacijom (pipanjem) svih kostiju nogu u potpuno ispruženoj nogi.

Kloaku je potrebno detaljno pregledati da nije onečišćena i vlažna te ne smije prominirati (biti izbočena).

Teško prihvaćanje za prečke u krletci može biti uzrokovano i uratnom dijatezom. To je bolest mijene tvari kod koje se kristali mokraćne kiseline odlažu izvan stanica, u šupljine zglobova i tetivnih ovojnica, a ponekad na površine seroznih ovojnica različitih organa. Zglobni giht je kroničnog tijeka, dok je visceralni (u unutarnjim organima) redovito akutni. Zbog nespecifičnih znakova i akutnog tijeka visceralni oblik je vrlo teško dokazati za života. Simptomi su gubitak apetita, nevoljkost, nakostriješenost perja, proljev i sl. Zglobni giht manifestira se bjeličaste izbočine uz jedan ili više zglobova.

O simptomima bolesti u papigica opširno je pisala kolegica Zdravka Rumiha ovdje.
 
U tekstu kolegica upućuje na Veterinarski fakultet u Ambulantu za ptice te prilaže njihov broj telefona.  Svakako Vam preporučujem da im se također javite.

OZNAKE: