Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku cane korso kojoj je u toku tjernja "ispao" zid vagine. Da li je to piometra canine i da li je sterilizacija jedino rešenje?
Hvala,
Petar

O: Piometra (pyometra) je gnojna upala maternice koja može biti otvorena ili zatvorena. O ovoj bolesti pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

Ono o čemu Vi pišete, vrlo vjerojatno je prolapsus vagine.

Prolapsus vagine predstavlja protruziju edematoznog vaginalnog tkiva u lumen vagine ili izvan vulve (izvan stidnih usana). Često se pojavljuje kod određenih faza spolnog ciklusa. U određenim situacijama, cijeli zid vagine može prominirati izvan stidnih usana, odavajući izgled crvenkaste vrećaste tvorbe.

Prolapsus vagine je čest kod mladih kuja. Postoje i određene pasminske predispozicije te se češće pojavljuje kod: labradora, boxera, engleskih buldoga, mastifa, njemačkih ovčara, springer spaniela, vajmarskih ptičara,...

Primarni uzrok vaginalna prolapsusa jest estrogena stimulacija. Najčešće se može dijagnosticirati u kuja koje su u proestrusu ili po završetku proestrusa, odnosno, u estrusu.

Od drugih uzroka naveo bih genetsku predispoziciju, vaginalnu hiperplaziju, otežani porod (dystocia), tenezam u kombinaciji s konstipacijom ili otežanim mokrenjem, nasilno prekidanje spolnog odnosa,...

Dijagnoza se postavlja kliničkom pretragom, ginekološkom pretragom te dodatnim pretragama (poput biopsije) po potrebi.

Liječenje prolapsusa vagine može biti teško. Naime, ako je pacijent u mogućnosti da normalno urinira, liječenje u pravilu nije urgentno. Potrebno je osiguravati prikladnu higijenu.

Ako je zbog nastale situacije onemogućeno mokrenje, potrebno je hitno intervenirati.

U većini slučajeva, vaginalni prolapsus je reverzibilne prirode.

U liječenju se koriste urinarni kateteri (kod pacijenata koji ne mogu normalno urinirati), hormonalna terapija (kako bi se inducirala ovulacija), aplikacija antihemeroidalnih krema na prolabirano tkivo, kirurško odstranjivanje hiperplastičnog tkiva (pogotovo u slučajevima nekroza te teških oštećenja prolabiranog tkiva ili urinarnih blokada).

Kućna njega obuhvaća čišćenje na dnevnoj osnovi zahvaćenog područja fiziološkom otopinom i određenim lubrikantima. Također, potrebno bi bilo obložiti okolinu mekšim površinama kako bi se spriječile dodatne traume ili na ljubimca postaviti pelene. Također, možete postaviti i ovratnik na ljubimca kako bi spriječili da gore navedeno područje liže ili žvače.

U slučajevima ponavljanja, preporučuje se ovariohisterektomija - operativni zahvat kojim se uklanjaju jajnici, jajovodi i maternica.

OZNAKE: