Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam pekinezera starog godinu i dva mjeseca. Prije pet mjeseci lijevo oko mu je bilo operirano uslijed ispadanja oka iz svog ležišta, tj. pomjeranja oka izvan očnog kapka. Nakon te prve operacije to mu se desilo još dva puta s istim okom, s tim da oba puta - dok bi mi stigli do veterinarske ambulante - on bi trljajući se o sjedište u autu, to isto oko vratio na mjesto. Pregledalo ga je više veterinara i svi kažu da razlog tome može biti lajanje, stres ili udarac, međutim ja ništa od toga ne uočavam kod moje maze; jako rijetko laje, izrazito je miran nakon kastracije, ne bi se moglo reči da je okružen miljeom koji mu stvara stres. Molim vas da mi pomognete nekim savjetom ili obrazloženjem što mu se to dešava s okom i što činiti ubuduće. Unaprijed zahvalna Anja i njen mali mušketir Atos

O: Pekinezer, mops, ši-cu i čivava su pasmine kod kojih se, zbog anatomske građe oka, često dešavaju prolapsusi očne jabučice. Naime, za njih je karakterističan egzoftalmus, pa oko djeluje izbočeno prema van.

Do prolapsusa uglavnom dolazi uslijed neke traume - ugriza većeg psa za glavu, udarca u glavu i slično.

Ponekad i sam vlasnik može izazvati prolapsus, ukoliko psa kažnjava potezanjem za šiju, što automatski povlači i očne kapke unazad. U ovom se slućaju oko može vratiti u ''normalnu'' poziciju ukoliko se očni kapci istog momenta povuku prema naprijed (navuku preko oka).

Ukoliko do prolapsusa dolazi povremeno, moguće ga je spriječiti kirurškim putem. Očni kapci se zašiju, tako da je otvor između kapaka preuzak i na taj način onemogučava prolapsus.

U slučajevima kada nakon prolapsusa nije moguće reponirati oko, psa obavezno treba odvesti veterinaru u roku pola sata, kako bi se spriječile dodatne traume oka, ali i moguće infekcije. Psu treba onemogučiti diranje po oku, a vlasnik ga treba konstantno održavati vlažnim.

Pregledom kod veterinara utvrđuje se je li vid u funkciji, te je li uslijed prolapsusa došlo do rupture mišića ili vidnog živca. Ukoliko je sve prošlo bez većih ozljeda i ukoliko je vid očuvan, radi se kirurška repozicija oka.

Medutim, uglavnom se događaju teži oblici, s trajnim posljedicama, pa je jedina mogućnost izvršiti enukleaciju očne jabučice. Pritom se očni kapci zašiju, a životinji na žalost preostaje gledati na jedno oko.

Ukoliko se kod Vašeg psa prolapsus dosta često javlja, bilo bi dobro da, u dogovoru s veterinarom, razmislite o operaciji.

OZNAKE: