Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mlade kornjačice, tek tjedan dana. Imaju veliki terararij, grijač i filter, a s obzirom da mi je prilično teško prokuhavati toliko vode za njih, zanima me da li je dovoljno da voda samo odstoji koji dan? Mogu li im dati prirodnu vodu iz zemlje (bez klora) iako je malo žuta? Što se tiče hrane, kako da im ja dajem saltu i slično kad sve to pluta na površini, a one ne mogu jesti na suhom? Zahvaljujem, Ivana

O: Prokuhavanje vode nije neophodno. Vodu možete pripremiti, tj. kondicionirati upotrebom jednog od preparata koji se koriste za odstranjivanje klora i neutralizaciju teških metala.

Navesti ću Vam neke od njih: Nutrafin - Aqua plus, JBL -  Biotopol i slični.

U vodu možete dodavati i Turtle clean bio care preparat koji pomaže neutralizirati organski otpad u vodi akvaterarija. Također možete staviti tablete za neutralizaciju i kondicioniranje obogaćene kalcijem. Ne bih Vam preporučio upotrebu arteških ili voda iz potoka, jer nisu provjerene zdravstvene ispravnosti.

Salatu slobodno u maloj količini stavite u vodu, prethodno salatu isperite. I ostala hrana koju dajete pluta po površini , to je za kornjaču najmanji problem.