Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam rotvajlera starog 4 godine. Za Novu godinu je progutao malu gumenu lopticu skočicu. Molim vas da mi date savjet, ne znam šta da radim. Vodila sam ga kod veterinara i rekli su mi da ga moraju operisati. Postoji li neka druga opcija da on to izbaci osim operacije? Inače je veseo, ima normalnu stolicu, možda samo malo manje jede. Molim vas da mi date neki savjet. Hvala, Ines

O: Vrlo  malo je  vjerojatno da će pas uspjeti izbaciti lopticu jer je crijevo puno uže nego loptica i može samo doći do komplikacija, kao npr. začepa, zapletaja crijeva, invaginacije crijeva, što može imati i vrlo nepovoljan ishod.

Loptica je za sada vjerojatno u želucu i ne radi neke veće probleme, osim možda lagane nelagode.

Ako ode u tanko crijevo, najvjerojatnije će negdje zapeti i sluznica crijeva će se upaliti, što u najgorem slučaju može dovesti do prsnuća crijeva i posljedično sepse.

Ako ste već išli pravovremeno kod veterinara i znate da je progutao lopticu, preporuka je da ne riskirate sa zdravljem Vašeg ljubimca, već da poslušate stručan savjet. Veterinari najbolje znaju kakve sve posljedice Vaš pas može imati.

Nadam se da sam Vam pomogla pri odluci.

OZNAKE: