Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kuju maltezera staru 17 godina. Tjeranje je započelo polovinom ožujka. Krvarenje se smanjilo nakon mjesec dana, no do danas kuja i dalje krvari (10 - 15 kapi dnevno). Pas se ponasa gotovo normalno, nema polidipsije, poliurije i abdominalnog defansa. Ima normalnu probavu i količina i boja mokraće je nepromijenjena i normalna. Nema slabosti zadnjih nogu. Nema znakova otvorene pyometre jer je prisutna čista arterijska krv bez mirisa. Naravno da sam bio kod veterinara na pregledu i zaključeno je da je vjerojatno produženo tjeranje radi dobi i hormonalnog poremećaja. Te da je vjerovatno riječ o endometritisu. Propisan je antibiotik Enroxil od 15 mg koji koristimo već nekoliko dana.

Pitanje je što poduzeti više od ovog što činim? Pas je na pojačanoj prehrani Recovery od Royal Canina, također je na intestinalu jer ima probavnih smetnji ako jede nešto drugo, što je prisutno od kada smo kuju kupili. Jedino što primjećujem je da kuja više spava i smanjuje kretanje, no međutim, pošto su topli dani ne nalazim tu ništa čudno. Trči i skače normalno, zadovoljno maše repom, ne pokazuje znakove malaksalosti. Boje svih sluznica su normalne, dobro je hidrirana i ne gubi na težini.
Unaprijed zahvalan na bilo kakvoj pomoci ili savjetu,
Dr. Maričić

O: Prosječna duljina tjeranja u kuja je oko tri tjedna no postoje i variranja od 7-10 dana kraće ili dulje. Prosječno vrijeme između tjeranja u kuja je 7 mjeseci no kod nekih je 4 mjeseca ili godina dana. Ciklus u kuje podijeljen je u četiri faze. Prva je proestrus i traje oko 9 dana. Druga faza spolnog ciklusa ili estrus traje ovisno o pasmini, od 4-21 dana. Treća faza ili diestrus traje 60-70 dana, ukoliko ženka nije gravidna. Četvrta faza ili anestrus je faza spolnog mirovanja. Ova faza traje slijedećih 150 dana, a u krvi dolazi do opadanja koncentracije spolnih hormona.

Normalne cikličke promjene endometrija (sluznice maternice) su pod kontrolom steroidnih hormona jajnika kao što su progesteron i estrogen. Bez ovih hormona dolazilo bi do atrofije endometrija. U svakoj fazi ciklusa koncentracija hormona je različita, odnosno koncentracija hormona se mijenja.

Svaka kuja ima jedinstven ciklus od jednog ili dva tjeranja godišnje a isto je individualan i produženi diestrus i anestrus. Tijekom diestrusa na jajniku je prisutno žuto tijelo tako da je uterus dulji period izložen utjecaju progesterona.

Cikličke promjene u kuja rezultiraju u promjenama endometrija pa se uočava slijedeća pojava:
kuje koje se nisu parile, imaju neplodna parenja ili su liječene prostagenima dulji period može se javiti hiperplazija endometrija. Na razvoj hiperplazije endometrija usko se može povezati razvoj endometritisa te piometre. Upala endometrija naziva se endometritis dok piometra predstavlja stanje u kojem je unutrašnjost maternice ispunjena gnojem. Razvoj endometritisa i piometre kompleksna je interakcija između maternice i bakterija. Osnovni put nastanka uključuje infekciju uterusa tijekom proestrusa ili estrusa bakterijama koje su ascedentnim putem dosle iz vagine. Bakterije se namnožavaju tijekom diestrusa kad je maternica pod utjecajem progesterona. Bakterijski produkti i/ili citokini i medijatori upale induciraju upalu i odgovor endometrija. No, maternica je sklona održavati infekciju ako zakaže nespecifični mehanizam obrane, a naročito tijekom faze diestrusa. Tijekom diestrusa maternica je pod utjecajem hormona progesterona koji inhibira imunitet maternice što pogoduje infekciji.

Što učiniti?

Ne preostaje nego pričekati odgovor na poduzetu terapiju. Pohvalno je što kujici dajete medicinsku hranu za oporavak jer ona predstavlja najbolji izbor kod problema sa zdravstvenim stanjem. No, ukoliko se stanje ne popravi kroz desetak dana trebalo bi načiniti daljnje pretrage. Naime, kuje u poznijoj dobi sklonije su problemima sa jajnicima u vidu razvijanja folikularnih cista na jajnicima. Ovo je i najčešći uzrok produženog tjeranja u kuja jer je poremećeno lučenje spolnih hormona. Ovakve ciste mogu proizvesti dovoljne količine hormona estrogena da dolazi do klinički vidljivog krvavog iscjetka iz vagine. Zatim, ako se isključi problem cističnih jajnika u Vaše kujice, može se pristupiti daljnem dijagnostičkom postupku u identifikaciji mogućih polipa endometrija te tumoroznih tvorbi na maternici. Također, kao uzrok krvarenja iz vagine ne treba isključiti i probleme mokraćnog mjehura, bubrega ili bilo kojeg drugog dijela uro-genitalnog sustava.

OZNAKE: