Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam 9  mj. staru kuju crnog labradora. U grebenu je 52 cm visine i teži 23 kg. Uzeta je iz azila, meni izgleda idealne težine, mišićava je i nije halapljiva, puno puta ne pojede celu jutarnju porciju. Hranim je dva puta na dan, 350 gr suve hrane izjutra i 600 gr (nekad malo više) tečne hrane, između obroka dva puta dobiva kosti (svježa ili prokuvana rebra). Puno puta jutarnji obrok ne pojede ceo. U nedoumici sam jer mi je jedan vlasnik pet shopa rekao da bi trebala nabaciti koji kg, kako da joj povećam telesnu masu i da li je uopšte potrebno? Hvala lijepa, Vanja

O: Vaša kujica je, s obzirom na dob, još uvijek u fazi rasta.

Štenci velikih pasmina pasa završavaju sa rastom tek nakon 15 mjeseci starosti. Prema postavljenim standardima za ovu pasminu, ženke su visine u grebenu 54-56 cm, a od 24-31 kg tjelesne težine. S obzirom na izneseno Vaša kujica će zasigurno postići vrijednosti standarda te sam mišljenja kako nemate razloga za zabrinutost.

Općenito kod procjene gojnog stanja pasa, bitno je imati na umu kako postoje četiri osnovna tipa konstitucije: gruba, snažna, fina, limfatična te prijelazni tipovi konstitucije na osnovi kojih se procjenjuje stanje.

Također, za početak se može usporediti obris tijela sa slikama iste pasmine idealne težine. Zatim, prelaženjem rukama preko rebara psa. Ako se osjeti da su blago prekrivena masnim slojem i ne osjete se lagano, pas se smatra lagano pretilim. Ako se rebra teško ili nikako ne mogu osjetiti preko masnog sloja radi se o pretilosti. Za usporedbu, pas normalne tjelesne težine, unatoč gruboj gradi, mora imati vidljiv "struk".

Pokušajte sami, slijedeći navedeno, procijeniti da li je Vaša kujica neuhranjena, a svakako se možete posavjetovati sa Vašim veterinarom.

U svakom slučaju, s obzirom na njezinu dob, savjetujem Vam da prije samostalne odluke stavljanja kujice na pojačanu prehranu, posjetite veterinara koji će prekontrolirati njezino zdravstveno stanje, odnosno pojedine organske sustave i na taj način Vas najbolje savjetovati o postepenom uvođenju pojačane prehrane te sastaviti plan i program iste ako procijeni da bi bilo potrebno.

Naime, nekontrolirano uvođenje pojačane prehrane može rezultirati različitom skupinom problema karakteriziranih od strane pojedinih organa, odnosno organskih sustava (srce, bubrezi, lokomotorni sustav), pa tako i organizma u cjelini. Imajte na umu kako je etiologija kaheksije multifaktorijelna, a nastaje zbog neadekvatnog unosa energije, povećane potrošnje energije, promijenjenog metabolizma i abnomaralnosti izazvanih lučenjem proinflamatornih citokina. Kaheksija je stanje koje prati gubitak tjelesne težine, gubitak mišićne mase, iscrpljenost te općenito slabljenje tjelesnog statusa. Uzrok kaheksije može biti i bolesno stanje pa je za adekvatno liječenje kaheksije važno eventualnu bolest prepoznati rano, uvesti odgovarajuću prehranu i medikamentoznu terapiju.

OZNAKE: