natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Možete li mi, molim vas, odrediti približnu starost tigrice? Sliku Vam šaljem u privitku. Čitala sam o određivanju starosti kod tigrica po prugama na glavi, no moja nema te prugice u širini ušiju koje bi potvrdile da je između 4 i 6 mjeseci stara (ili ih ja dobro ne vidim), već od joj od očiju prema natrag počinju neke sitne šare... Zanima me je li starija od 6 mjeseci? Hvala Vam! Dina

O: Kod većine varieteta tigrica u dobi do 4 mjeseca starosti jasno su vidljive crne prugice koje se protežu od jedne  do druge strane glave skroz do kraja vrata. S otprilike 3-4 mjeseca starosti tigrice se prvi puta mitare i nakon toga gube poprečne prugice na glavi. Čelo tada postaje jednobojno, a prugice samo naznačene u području iza očiju.  Izuzetak su albino i lutino tigrice koje su potpuno bijele ili žute.
 
Još jedan način određivanja starosti je na temelju boje očiju. Kod mladih tigrica oči su u potpunosti crne. Kako ptičice stare tako iris (šarenica) postaje postupno svjetlija.

Tigrica sa potpuno crnim očima je mlađa od 4 mjeseca. Tamno sive šarenice imaju tigrice starosti 4-8 mjeseca. Tigrica sa svjetlo sivim ili smeđim očima je starija od 8 mjeseci. Izuzetak su naravno lutino, albino tigrice, koje u bilo kojoj dobi imaju ružičaste šarenice. Također postoji i nekoliko varieteta tigrica koje cijeli život imaju tamnu boju očiju.

Prema slici, rekla bih da je Vaša tigrica prošla prvo mitarenje, izgubila se prugavost glave, dakle starija je od 4 mjeseci, no ne vidi se izrazito boja očiju jer je slika malo mutna.
 
Dob se također može otprilike odrediti po boji voštanice (pokljunice) koja je u spolno zrelih mužjaka (osam mjeseci) izrazito plave boje, a kod ženki može biti bijele, roza do smeđe boje i hrapavije površine. Kod Vaše tigrice je već dobro izražena plava boja voštanice pa pretpostavljam da je tigrica stara otprilike 8 mjeseci.

OZNAKE: