Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim vas da mi pomognete sa jednim savjetom. Imam mužjaka pit bulla starog skoro 13 godina. U zadnjih par mjeseci mu se sve češće počelo dešavati da trese glavom kao da pada u san i onda mu naglo klonu stražnje noge i sruši se na pod. Za sekundu se opet digne na noge koda ništa nije bilo. Veterinar mi je preporučio da mu dajem B kompleks pa sam tako i učinila, ali se njemu to i dalje dešava. Molim vas ako imate kakav koristan savjet da mi pomognete. Pozdrav,
Ankica

O: U pasa nije rijetka pojava bolesti živčanog sustava.

Prema lokalizaciji, bolesti živčanog sustava se mogu podijeliti u bolesti mozga i moždanih ovojnica, u bolesti leđne moždine i njenih ovojnica te u bolesti perifernih živaca.

Općenito, jedna od najčešćih neuroloških bolesti u pasa je epilepsija, a predstavlja poremećaje živčanog sustava koji se javljaju zbog prekomjernog i nepravilnog izbijanja živčanih impulsa u mozgu. Iako se slika epilepsije najčešće povezuje s velikim napadom (koji protječe vrlo dramatično: životinja trza mišićjem, gubi svijest i slini), ovo oboljenje može se manifestirati i vrlo blagim, gotovo nezamjetnim epizodama, odnosno napad može odgovarati onim koji opisujete u Vašeg ljubimca.

Epileptički napadaji očituju se napadima gubitka ili poremećajima svijesti, motornim simptomima kao što su grčevi, te vegetativnim simptomima kao što su slinjenje, povraćanje, nekontrolirano mokrenje i defekacija. Epi-napadi mogu biti blagi, javljati se u nizu ili mogu biti produženi i traju više od 5 minuta. Epilepsija može biti urođena ili može biti izazvana drugim bolestima (ozljeda mozga, moždani ožiljak, tumor mozga, niska razina kalcija u krvi, niska razina šećera u krvi, toplotni udar, migrirajuća larva crijevne gliste, hidrocefalus, encefalitis nakon štenećaka, otrovanje). U trenutku napada pas je nesvjestan što se događa i obično ne osjeća nikakvu bol. Gotovo svi epileptički napadi događaju se kada se životinja odmara, a ne kad je aktivna. Obično, nakon napada, psi su dezorijentirani nekoliko minuta, a čak mogu patiti i od djelomičnog gubitka vida. Mnogi su gladni i žedni.

Zatim, kao uzrok nagle slabosti može biti i hipoglikemija koja se definira kao nenormalno niska razina glukoze (šećera) u krvi. Kako mozak zahtijeva šećer za normalno funkcioniranje, a ima vrlo slabu sposobnost deponiranja šećera, prvi je organ zahvaćen kada se razina šećera u krvi spusti prenisko. Simptomi hipoglikemije uključuju slabost, letargiju, inkoordiniranost, napadaje, nervozu, tresenje. Tek u teškim slučajevima dolazi do nesvjestice.

Također i hipokalcemija, koja uzrokuje probleme živčanog sustava, a razlikuje se od hipoglikemije što nakon konzumiranja glukoze simptomi nestaju. Kalcij nije samo izuzetno važan dio kosti, već je povezan s kontrakcijama sveg mišićnog tkiva u organizmu (skeletnih, glatke muskulature, srčani mišić), te sudjeluje u mnogim funkcijama u tijelu. Smanjen apetit često dovodi do snižene razine kalcija u tijelu što može uzrokovati napadaje, kataraktu ili slabost mišićja u nekih pasa.
Mogući uzroci nagle slabosti uključuju i: akutnu infekciju, bolesti srca, trovanje, dijabetes, sunčanicu, toplinski udar, povrede u nezgodama ili krvarenje.

Kako se i nakon davanja kompleksa vitamina B (neurotropični i koriste se za normalan rad živčanog sustava) stanje nije osobito popravilo preporučujem Vam posjet veterinaru kako bi se napravio opći klinički pregled te dodatne pretrage (kompletna krvna slika, biokemija krvi, RTG, EKG). Na osnovi nalaza mogao bi se utvrditi uzrok stanja Vašeg ljubimca te preporučiti odgovarajuća terapija. Kako biste olakšali postavljanje dijagnoze, zabilježite podatke o epizodama slabosti, vremenu nastanka i trajanja te intervalu pojavljivanja jer je od izuzetnog značaja za dijagnozu pravilno uzeta anamneza.

OZNAKE: