Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Naš pas star otprilike 2 godine ne može skroz otvoriti usta a da ne zacvili, također ima problema i s krutom hranom. Pregledali smo mu usta i zube, sve smo ispipali prstima koliko nam je dopustio i ne možemo naći uzrok. Zanima me da li je moguće da mu rastu umnjaci (imaju li ih psi uopće?) i ako da, je li moguće da je to uzrok njegovom ponašanju?
Hvala, Irena

O: Pravilno građeno zubalo odraslog psa ima 42 zuba, 20 zuba u gornjoj i 22 zuba u donjoj čeljusti.

Zubi su kod pasa podijeljeni na sjekutiće, očnjake, pretkutnjake i kutnjake. Prema zubnoj formuli, pas ima po 6 sjekutića, po 2 očnjaka i po 8 pretkutnjaka u obje čeljusti, te 4 kutnjaka u gornjoj, a 6 kutnjaka u donjoj čeljusti.

Mliječni se zubi zamijenjuju trajnima između 4. i 6. mjeseca starosti.

Ovisno o pasmini, građa čeljusti i izgled zubala se razlikuje. Većina pasa ima škarasto zubalo (stražnja ploha gornjih sjekutića dodiruje prednju plohu donjih sjekutića), no kod nekih se javlja i klještasto zubalo (grizne plohe gornjih i donjih sjekutića se dodiruju); predgriz (stražnja ploha donjih sjekutića dodiruje prednju plohu gornjih sjekutića, pa donja čeljust djeluje izbočeno na van, kao npr.kod boksera) ili podgriz (stražnja ploha gornjih sjekutića odmaknuta je od prednje plohe donjih sjekutića, pa gornja čeljust djeluje kao da je dulja od donje).

Ukoliko se radi o nekom zdravstvenom problemu usne šupljine, pas najčešće reagira odbijanjem hrane, pojačanim slinjenjem, bolnošću na palpaciju...

Među najčešćim problemima usne šupljine koji se kod pasa javljaju su: gingivitis; strana tijela; fraktura zuba; nepravilno izbijanje trajnih zuba; periodontalna bolest; tumori.

Gingivitis je upala zubnog mesa i javlja se uglavnom kao posljedica ozljede zubnog mesa (npr. kod nepravilno građenog zubala ili stranog tijela), a može se dodatno zakomplicirati i sekundarnom bakterijskom infekcijom. Pas uglavnom pojačano slini, ne želi jesti zbog boli, a gingive su zažarene. Liječi se uklanjanjem primarnog uzroka, uz aplikaciju antibiotika.

Frakture zuba najčešće nastaju slučajno, u igri tvrdim predmetima - kamenjem, tvrdim štapovima ili kostima, a može se dogoditi i ukoliko se životinja zaleti u nešto tvrdo. Pas uglavnom odreagira bolno, otežano žvače (ili uopće ne jede), ne može držati predmete u ustima, pojačano slini, a ponekad se javlja i krvarenje. Ovakvi problemi rješavaju se ili vađenjem slomljenog zuba ili se radi nadogradnja krune nekim umjetnim materijalom.

Ponekad se dešava da se poremeti normalni slijed izbijanja trajnih i ispadanja mliječnih zuba, pa mliječni zub zaostane u zubnoj alveoli. To se najčešće dešava kada trajni zub nije pravilno smješten ispod korijena mliječnog zuba (kojeg bi trebao ''izgurati'' iz zubne alveole), pa on uglavnom izbije na krivom mjestu. Samim time mijenja se i zagriz, pa se uglavnom na mjestu krivog izbijanja trajnog zuba jave ozlijede zubnog mesa, koje se mogu zakomplicirati i sekundarnom bakterijskom infekcijom. Liječenje ovisi o konkretnom slučaju - vađenje zaostalog mliječnog zuba uz pokušaj vraćanja trajnog zuba na adekvatno mjesto pomoću specijalnih ''aparatića za zube''.

Periodontalna bolest je jedan od najčešćih problema koji se javljaju kod pasa starijih od 2 godine.

Ova se bolest sporo razvija, a može ozbiljno narušiti zdravlje životinje. Nastaje nakupljanjem plaka (od hrane i bakterija) na zubima, koji s vremenom kalcificira i prelazi u kamenac. Osim toga, bakterije koje se u plaku nakupljaju mogu dovesti do upale i otečenja zubnog mesa, koje nerijetko krvari. U ovoj fazi bolesti, životinja pojačano slini, slabije uzima hranu, a karakterističan je i zadah iz usta. Ukoliko se ne liječi, bolest napreduje; desni se povlače, a ligamenti koji vežu zub uz čeljust s vremenom slabe.

Povlačenjem zubnog mesa stvaraju se i duboki ''džepovi'', koji predstavljaju atrij za infekciju, a uz to dodatno oslabljuju vezu zuba i ostalih tkiva. Ti ''džepovi'' su uglavnom vrlo bolni, često krvare, ponekad se i zagnoje, pa životinja zbog boli nerado žvače tvrđu hranu. Vrlo često dolazi do razvoja apscesa na čeljusti. U tom slučaju dolazi do mršavljenja, životinja ne dozvoljava nikakav oblik palpacije oboljelog mjesta, snuždena je...

Osim pojave apscesa, može doći i do trajnog gubitka zuba, koji ispadne iz oslabljene zubne alveole.

Dijagnoza se postavlja kliničkom pretragom usne šupljine u kombinaciji s Rtg snimkom.

Za uspjeh terapije bitno je sa liječenjem započeti dovoljno rano, a i vlasniku se preporuča redovna higijena zuba četkanjem, kako bi se prevencijom otklonila svaka mogućnost pojave ovog problema.

Tumori se obično javljaju kod pasa u starijoj dobi. Uglavnom su benigni i ukoliko se operiraju na vrijeme, ne bi trebali stvarati veće probleme. Međutim, ponekad se dešava da vlasnici previde problem, tumor naraste, pa mehanički otežava žvakanje.

Osim toga, u takvim se slučajevima često dešava da se i sam tumor konstantno ozljeđuje, pa se klinička slika može dodatno zakomplicirati krvarenjima ili sekundarnim bakterijskim infekcijama.

Bolnost na palpaciju i nemogućnost otvaranja usta dva su znaka da sa Vašim psom nešto nije u redu, pa bih Vam preporučila da ga svakako odvedete na pregled kod veterinara, koji će na osnovu kliničkog pregleda i Rtg snimke moći točno dijagnosticirati problem, a prema tome i odrediti adekvatnu terapiju.

OZNAKE: