Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo akvarij dva mjeseca - 54 l i 19 ribica. Do sada su nam uginule dvije ribice i to dva gupija, a sada smo primjetili da nam black moli teško pliva, sve peraje su mu se slijepile. Nije nam jasno zašto, ostale ribice su jako aktivne i dobro napreduju. Ne znamo je li možda problem u tome što imamo više vrsta ribica zajedno (gupije, skalare, molli, koraljne, kuli-kuli, čistače, shark) ili se javila neka bolest u akvariju? Hvala, s poštovanjem, Ivana.

O: Na žalost, uvjeti koji vladaju u Vašem akvariju  doveli su do pojave ovakvog stanja. Svakako bi trebali reducirati broj ribica ili ih smjestiti u veći akvarij.

Vrste ribica koje Vi navodite u Vašem akvariju nisu prikladne da borave jedna s drugom. Osim navedenog, uzroci mogu biti i kemijski sastav vode, filtracija i dr. Najčešće je jedan uzrok povezan s drugim, što dovodi do pojave stresa, pada imuniteta i konačno do pojave bolesti.

Savjetujem Vam da promijenite uvjete u kojima borave Vaše ribice, osim smještaja u veći akvarij, obratite pozornost na filtraciju vode, temperaturu vode koja za tropske ribice mora biti u rasponu od 22-26°C. Kemijski sastav vode određuju Ph, nitriti, nitrati, amonijak, tvrdoća vode i dr., a provjeravaju se pomoću specijalnih testova. 

Slijepljene peraje nam govore da je došlo do infekcije u ribica, a najčešće su uzrokovane bakterijama ili parazitima. Postoji mogućnost i infekcije unutrašnjih organa, koje dodatno komplicira stanje pojavom septikemije i konačno uginuća.

Vrlo je teško na ovakav način zaključiti o kojem se uzročniku radi, a svakako bi trebali provesti liječenje akvarija. Savjetujem Vam da koristite lijekove sa širokim spektrom djelovanja,  koji istodobno djeluju na više vrsta uzročnika. Za početak promijenite 30% vode, dodajte 1 jušnu žlicu kuhinjske soli na svakih 50 litara vode, provjerite adekvatnost filtera i grijača, a nakon toga započnite s liječenjem. Možete koristiti preparat Medi Mor od Aquarium Munstera, koji ima široki spektar djelovanja protiv bakterijskih, gljivičnih i parazitarnih oboljenja. Uz lijek koristite i vitaminske dodatke, kako bi pojačali imunoloski odgovor Vaših ribica. Moram naglasiti da nikako ne koristite više lijekova istodobno i ne filtrirajte preko aktivnog ugljena.

Za sve dodatne informacije mozete se obratiti akvaristima u Pet Centru.