Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam 3 mjeseca starog labradora. Primjetila sam danas da u jednom uhu ima crne, tamnosmeđe naslagice, izrazito neugodnog mirisa. U drugom uhu to nema. Često trese glavom i svrbi se te cvili. Ima li možda upalu i čime to tretirati?
Karla

O: Uho je osjetljivi dio tijela često podložan različitim problemima. Njegova vanjska građa i smještaj čine ga poprilično ranjivim dok se zbog nakupljanja cerumena i povoljne temperature, slušni kanal smatra povoljnim područjem za razvijanje i umnožavanje različitih uzročnika.

Psi koji imaju probleme s ušima pokazuje različite simptome. Neki od njih su:
- tresenje glavom i uhom,
- nepravilan položaj glave - ljubimac drži glavu na koso,
- češanje,
- neugodan miris iz uha,
- pojačano nakupljanje iscjetka (žute, smeđe boje,...),
- nemir i nerijetka agresija prilikom diranja ili pregleda problematičnog područja uške,....

Najčešće se radi o upali vanjskog slušnog kanala. Upalu vanjskog slušnog kanala (otitis externa), mogu uzrokovati bakterije, gljivice i paraziti. Upalne promjene mogu biti i posljedica alergija ili se javljaju kao kožna reakcija vanjskog zvukovoda pri upali analnih vrećica. Problemi s vanjskim zvukovodom mogu potjecati i od stranog tijela (klas ili lisičji rep).

Više o upali vanjskog slušnog kanala možete saznati u odgovoru kolegice Davorke Balantin, dr.vet.med. ovdje.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se obratite svom veterinaru koji će morati postaviti dijagnozu kako bi odredio prikladnu terapiju.

OZNAKE: