Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Vlasnica sam crvene rozele koju posjedujem tri godine, divlja je te imam osjećaj da se nije nimalo pripitomila. Ne dozvoljava apsolutno nikakav kontakt, odmah napada i grize, ima vrlo oštar kljun, znam iz iskustva. Što napraviti da je barem malo pripitomimo. Naša rozela živi u kućanstvu s četvero djece i jedino reagira na našeg najstarijeg sina. Kreštanjem reagira na njegovu pojavu i njegov glas te mu ponekad, ali rijetko dozvoljava kontakt u vidu laganog maženja. Da li postoji način da to promjenimo. Rozeli su izrasle izuzetno velike panđe te nas obzirom na sve gore navedeno zanima kako ih skratiti, kako bi mogla što komotnije i lakše šetati i kretati se kavezom. U očekivanju vašeg odgovora unaprijed vam zahvaljujem. Azra

O: Pripitomljavanje ptice. tj. stjecanje njihovog povjerenja je ponekad dug i mukotrpan posao. Iako ima papiga koje se socijaliziraju za vrlo kratko vrijeme, ne gubite nadu. Svaka je papiga jedinstvena. Rad s papigom traži puno strpljenja, nikad krletki nemojte prilaziti naglo, bez prethodnog javljanja. Obavezno ručno hranite pticu, tako da se navikne na ruku, u početku s vanjske strane krletke, a kasnije i na ruku unutar krletke. 
Rezanje noktiju kod ptica koje su nemirne je zahtjevan posao i jedan čovjek ga ne može sam izvesti . Za taj zahvat potrebno vas je barem dvoje, jedan treba držati pticu, a drugi čvrsto primiti nogu i s posebnim škarama za rezanje noktiju skratiti nokte. Morate biti pažljivi da ne zarežete živi dio nokta, ukoliko nemate iskustva i strah vas je, odvedite pticu veterinaru na rezanje noktiju. Tom prilikom poželjno je pticu transportirati u kutiji (manji stres za pticu).

OZNAKE: