Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačka od godinu i pol i lud je odkad traje veljača. Puštamo ga van i svaki put dolazi ranjen (puno je drugih mačaka u kvartu). Prekjučer je došao doma nakon tri puna dana lutanja, potpuno iscrpljen, mršav, izgreban i s upalom očiju. Nakon klope je povraćao i ima proljev. Sada samo spava i oporavlja se. Ne mogu ga odvesti kod veterinara prije ponedjeljka pa me zanima mogu li mu ikako olakšati (možda očistiti okice) i s čime da ga hranim, keksima i vodom?
Unaprijed hvala, Irena

O: Reproduktivni ciklus u mačaka koncipiran je upravo za održanje vrste.

Ženke se počnu tjerati s produženjem trajanja dana, što omogućava porod tijekom proljeća i ljeta kada su uvjeti za podizanje mladunaca najoptimalniji. Mužjaci su stalno spremni za parenje. Ako su na slobodi, obilaze svoje područje štrcajući urin odgovarajući na mirisne poruke i pozive koji mu ukazuju na spremnu ženku. Često je više mužjaka privučeno mirisom ženke i tada dolazi do borbi koje mogu završiti ozbiljnim povredama. Isto tako, vođeni nagonima, oni se ne vraćaju kućama nego uglavnom lutaju ne jedući ili se hraneći otpatcima. Na žalost, dolaze vlasnicima iscrpljeni i izranjavani, a vrlo često s probavnim smetnjama. Svaku životinju nakon ovakvih izbivanja i u stanju kako opisujete vašeg mačka trebalo bi što prije odvesti veterinaru.

Ozljede na životinji mogu biti zatvorene (kod kojih koža nije oštećena) i otvorene rane (kod kojih je ozlijeđena i koža). Kod otvorenih rana postoji velik rizik od infekcije. Manje otvorene rane možete isprati 3% vodikovim peroksidom ili mlakom vodom. Okolinu rane možete pažljivo ošišati kako se dlake ne bi lijepile na samu ranu. Poželjno je ranu tretirati nekim od antiseptika -npr. Hibisept prašakom. Oči očistite mlakom prokuhanom vodom kako tako uljepljene ne bi postale podloga za daljnji razvoj bakterija.

Što se hrane tiče, u ljekarnama Pet centra možete potražiti hranu za mačke s gastrointestinalnim poremećajima, odnosno za mačke u oporavku. Visoko probavljiva kvalitetna hrana svakako će skratiti vrijeme oporavka Vašeg mačka.

OZNAKE: