Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Udomili smo mačića starog 10 dana jer ga je majka odbacila. Činilo se da dobro napreduje, jeo je redovito i uredno, ponašao se živo i normalno, no prije 3 dana dogodila mu se nezgoda. Naime, nekako se iskrao iz kutije u kojoj je spavao i pao je na pod s visine od nekih 40 cm. U početku se sve činilo u redu, ali u od jučer smo primjetili da se čudno kreće, stalno hoda u krug ili unatrag, što prije nije radio. On i dalje normalno jede, no brine nas što, osim što ima problema s motorikom, nekako se tiše javlja i miriniji je. Bili smo kod veterinara i rekao nam je da je prerano za bilo kakve dijagnoze. Ono što me zanima, čemu bi odgovarali navedeni simptomi i koje su metode liječenja (ako ih uopće ima)? Hvala, Josip

O: Na ovakav način nisam u mogućnosti odrediti točno što je posrijedi kod Vašeg ljubimca.

Naime, kod izrazito mladih ljubimaca, anatomske strukture (kosti i mišići) još nisu dovoljno ojačali kako bi kompenzirali padove i udarce. Stoga i manje traume mogu za posljedicu imati ozbiljniju kliničku sliku ili teže poremećaje zdravlja ljubimca.

Problemi s motorikom i kretanjem ljubimca ukazuje na određene ozljede živčanog sustava, bilo mozga i moždanih ovojnica, leđne moždine te živaca i živčanih stanica. Poremećaji koordinacije ili ataksije označuju nesklad u stupnju i redoslijedu inervacije određenih skupina mišića, a očituju se nesigurnim i nespretnim pokretima, neusklađenom snagom i vremenskim redoslijedom kontrakcija, a da snaga mišičja pritom nije umanjena.

Ozljede mozga (nagnječenje ili potres mozga) može uzrokovati, između ostalog, i kliničku sliku koju Vi navodite. Tako, osim poremećaja u kretanju i ponašanju, mogu biti prisutni i epileptički napadaji, koma ili paraliza, povraćanje,... Ozljede mozga mogu pratiti i mnogi drugi simptomi koji su u vezi sa zahvaćenim moždanim središtem. Tako, ako je zahvaćen centar za ravnotežu, ljubimac će imati problema sa stajanjem i kretanjem, odnosno, s održavanjem ravnoteže.

Metode liječenja kao i prognoza ovise o postavljenoj dijagnozi.

U svakom slučaju, ako se simptomi ne reduciraju kroz nekoliko dana, savjetujem Vam ponovni posjet veterinaru, a sve s ciljem eventualnog ponovnog općeg kliničkog pregleda te dodatnih pretraga (kompletna krvna slika, biokemija krvi, RTG, EKG). Na osnovi nalaza najbolje će se procijeniti zdravstveni status, odnosno pravo stanje Vašeg ljubimca te preporučiti odgovarajuća terapija.

Korisne informacije možete saznati i u odgovoru kolegice Zdravke Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

OZNAKE: