Sanela Mustafagic

 
Odgovara:
Sanela Mustafagić, dr. med. vet.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam psa labradora od 9 godina koji teško mokri. Imao je prije problema, ili nije uopće mogao mokriti ili je jako teško mokrio. Antibioticima se izliječio. Bio je kod veterinara, ultrazvuk u redu, krvna slika u redu... Sve je u redu... Veterinar ne zna što mu je točno, ali trebao bi dolaziti par dana zaredom na kateterizaciju. Mislite li da će mu to pomoći? Veterinar je rekao da ako mu to ne pomogne " da ćemo onda vidjeti". Je li problem stvarno u godinama? Shvaćam da je 9 godina star pas (moj je jošiI debeli i stavljen je na dijetu), ali može trčati još, dobro se kreće, normalno jede i sve. U dobrom je stanju...
Lp, Koraljka

O: Svakako bi korisne bile i detaljnije informacije – koliko dugo Vaš pas ima problema s mokrenjem i koji su simptomi? Napinje li se pri mokrenju, predstavlja li mu mokrenje bol, cvili li pri mokrenju, javlja li se i nekoliko kapi krvi nakon što se pas pomokri? Mjerite li urinarnim trakicama ph mokraće i ostale parametre? Naveli ste da je Vaš veterinar napravio kompletnu krvnu pretragu i ultrazvuk i da je sve u redu, ali problemi ostaju; na tom putu kateterizacija je sigurno sljedeći korak.

Dijagnoza mokraćnih kamenaca/pijeska moguća je rtg pretragom i katererizacijom. Kod potpune opstrukcije, obično u muških pas zbog duge i uske uretre može se javiti anurija, potpuna nemogućnost mokrenja. Također, s obzirom da se radi o starijem muškom psu, mogući su problemi s prostatom, kod kojih pas isto tako može pomokriti samo nekoliko kapi a potom se javi i koja kap krvi, može se javiti i krvavi iscjedak iz penisa neovisno o mokrenju. Uzroci tome su različiti – od beningne hiperplazije prostate (dobroćudno povećanja prostate), metaplazije, ciste, tumora prostate, upalni prostatitisa i sl.

U svakom slučaju, za dijagnostiku treba vremena, a antibioticima u međuvremenu vjerojatno rješavate samo posljedicu (upalni proces) toga stanja i dolazi samo do privremenoga poboljšanja.

OZNAKE: