Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa labradora, starog 10. god. zove se Beta, živi na mojoj vikendici. Prije mjesec dana legla je ispod jednog auta, vozač je nije vidio i udario je. Jedva je otišla do kućice, a ja sam za nesreću saznala tek sutradan i odmah je odvela veterinaru. Pregledali su je, dobila je neke injekcije i vratili su je kući. Jede, pije vodu, uredno mokri i ima stolicu, mrda repom, ali ne može da stane na zadnje noge, već samo leži, mada je jednom, kada sam je podigla, stala kratko na sve četri noge. Poslije 15 dana primjetila sam joj crve na koži iznad repa. Odmah sam je ponovo odvela veterinaru koji joj je obrijao dalku, očistio to, pregledao je i rekao da ima tri rane i da je dobro udarena te da će ostati u bolnici-stacionaru.

Bila je 10 dana u bolnici, primala je infuzije, snimili su joj kičmu i kažu da je u redu. Izašla je iz bolnice, ali ne ustaje na zadnje noge, samo leži. Veterinar kaže da je pokušavamo dizati i voditi na plivanje. Molim Vas, koji je Vaš savjet na koji način da je dižem, da li ima nešto da joj kupim i stavim oko stomaka kako bi je lakše podigla? Ima li li šanse da ponovo stane na noge, s obzirom da je ipak kratko stajala na njima? Kako spriječiti da joj noge ne atrofiraju, s obzirom da leži već mjesec dana. Šta je najbolje raditi u ovom slučaju? Unaprijed Vam se zahvaljujem, Lejla

O: Liječenju problema sa kretanjem u pasa pristupa se iz više kuteva: kontrola tjelesne težine, lijekovi protiv bolova, dodaci prehrani koji poboljšavaju pokretljivost zglobova i opteretljivost vezivnog i potpornog tkiva (glukozamin i hondroitin: Vetoquinol Caniviton forte, TRM Stride plus tekućina, Petvital GAG tablete i prašak), akupunktura, fizikalna terapija, prehrana (medicinske linije hrane: Royal Canin Mobility special dehidrirana hrana, Hills j/d dehidrirana i konzervirana hrana, Eukanuba Joint Mobility dehidrirana hrana).

Sve nabrojane metode svrstavaju se u konzervativne metode, a postoji još i kirurško liječenje, isključivo prema indikaciji.

Za određivanje prirode, stupnja i točne lokacije poremećaja koji uzrokuju otežano hodanje ili nemogućnost istog, potrebno je provesti nekoliko dijagnostičkih postupaka: temeljno uzeta anamneza, inspekcija (promatranje), palpacija (pretraga diranjem rukama), dijagnostičke injekcije, rentgensku pretragu, te ultrazvučnu pretragu. Osim navedenih, u dijagnostici se koriste i sljedeće metode: nuklearna scintigrafija, kompjuterizirana tomografija (CT) i magnetska rezonanca (MRI). Dijagnostičke i terapeutske tehnike za rješavanje koštano-mišićnih poremećaja znatno su uznapredovale s razvojem tehnike unazad nekoliko godina.
 
Navedeno sam istakla iz razloga što na ovaj način, nažalost, ne mogu procijeniti prognozu stanja Vaše kujice.

Atrofija skeletnih mišića može se javiti iz razloga kao što je nedostatak provodljivosti živčanih impulsa (RTG snimka kralješnice je pokazala normalno stanje, ali bi se trebala napraviti i mijelografija koja pokazuje točnu raspodjelu živčanog tkiva kralješnice), kao posljedica mehaničke traume mišićnog tkiva te promjene razine hormona u organizmu. Također, ležanje Vaše kujice ne mora nužno biti povezano uz atrofiju mišića, već neku bolest unutrašnjih organa kojima je vrlo često simptom letargija, neaktivnost i potištenost.

Cilj procjene bolesti koštano-mišićnog sustava je lokalizacija i stupanj oštećenja, o čemu direktno ovisi prognoza. Kako dijagnoza zahtijeva točnu procjenu simptoma, anamneze i fizičkog statusa životinje, kompletan pregled lokomotornog sustava ima najveći utjecaj.

No, moram napomenuti kako je fizikalna terapija sve raširenija metoda liječenja ortopedskih problema, a pokazala se vrlo učinkovitom.

Nažalost, na našem tržištu ne postoje posebna ortopedska pomagala za kućne ljubimce (pojasevi za dizanje, hodalice i sl.) te ćete morati improvizirati. No, svakako koliko ste u mogućnosti, rukama je polagano dižite obuhvaćajući je ispod struka nekoliko puta dnevno.

Svakako se za pomoć možete obratiti na Veterinarski fakultet na Zavod za rentgenologiju, ultrazvučnu dijagnostiku i fizikalnu terapiju, gdje će Vas stručno osoblje uputiti u način vježbanja kako bi se funkcija kretanja u Vaše kujice vratila. Prilažem Vam i telefonski broj Veterinarskog fakulteta kako biste se mogli dogovoriti za termin pregleda ili konzultacije: 01/2390-111.

OZNAKE: