Odgovara:
Ines Buljan, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam gorodn seter ženku staru godinu i pol. Imam problema s njezinom prehranom. Naime, dok je bila štene hranila sam ju Allevom za štence srednjih pasima i ta joj je hrana odgovarala. Zatim sam joj davala Allevu za odrasle pse., koju je jako slabo jela. Kasnije sam kombinirala BARF, ali je imala krvav izmet pa joj trenutno sama kuham. No bojim se da joj ne mogu dati sve dodatne vitamine. A i pojavila joj se zadnjih par mjeseci perut i to jako. Želim to spriječiti. Čula sam razne priče o dehidriranoj hrani, ima primjera gdje psi uživaju u njoj, a ima gdje ljudi govore da to ništa ne vrijedi. Molim Vas, preporučite mi neku hranu koja će odgovarati mom psu, a da će joj poboljšati izgled dlake i kože.

Jednom je pojela Nature's Best i to je pojela bez prigovora. Možda je ta hrana dobra za nju. Inače se sterilizirana, ali normalne aktivnosti. Također bi vas molila da mi kažete koja je četka ili češalj pogodan za dlaku setera, sada joj raste duga dlaka, ali zbog te peruti ju rijeđe češljam. No nisam još našla četku koja bi joj dosita uklonila većinu stare dlake. Puno Vam hvala i srdačan pozdrav,
Paula & Gea

O: Koža i dlaka kod pasa imaju višestruku ulogu, pružaju mu fizičku barijeru  koja onemogućuje fizikalnim, kemijskim i živim uzročnicima bolesti da porodru u organizam i uzrokuju bolest. Koža je također i osjetilni organ, a služi i za termoregulaciju. Zbog svih svojih uloga i direktne izloženosti vanjskim utjecajima koža je sklona oboljenju. Osim vanjskih utjecaja na kožu i dlaku veliki utjecaj ima opće zdravlje ljubimca. Tako je kod zdravog psa dlaka čvrsta, sjajna i zdrava, a ukoliko pas oboli postaje mutna, bez sjaja, opada, koža se peruta...

Ukoliko je dlaka i koža Vašeg ljubimca u lošem stanju, osim nedostataka u prehrani, uzrok mogu biti parazitarne invazije i bakterijske infekcije. Često u prehrani pasa nedostaje biotin, omega-3 i omega-6 masne kiseline ili je njihov međusobni odnos nepravilan, te prema tome ove tvari možete dodati u hranu u optimalnim odnosima. U našoj ljekarni se mogu naći u obliku ulja ili kapsula. Uzrok problema sa kožom također mogu biti i uvjeti držanja. Naime, perutanje kože u pasa je često uzrokovano suhim i toplim zrakom. Osobito su osjetljivi psi držani u stanovima i kućama s centralnim grijanjem. Uzrok problema s kožom mogu biti i buhe, upale perianalnih žlijezda, a također je vrlo česta i kombinacija ova dva uzroka.

Uzrok problema sa kožom mogu biti i alergije na pojedine sastojke hrane ili pojedine tvari iz okoline psa. Ukoliko se radi o alergiji, ljubimca bi trebali hraniti hipoalergenom hranom 6-8 tjedana, nakon čega bi se koža trebala oporaviti. U našoj ponudi također možete naći hranu za oporavak kože.
U njezi kože i dlake Vašeg ljubimca može vam pomoći i Vetoqinolova linija šampona za pse sa problematičnom kožom i dlakom (Dermilen, Meladerm, Lactaderm).

Kako su uzroci prhutanja kože i češanja kućnih ljubimaca raznoliki, savjetujem Vam da se obratite svom veterinaru, koji će pregledati ljubimca i prema dijagnozi dati odgovarajuću terapiju ili Vas savjetovati o prehrani i dodacima hrani.

Dehidrirana hrana je dobra za pse iz razloga što regulira konzistenciju stolice, pa se prema tome i perianalne vrećice prirodno prazne, te ne dolazi do njihove upale. Sadrži sve hranjive tvari prilagođene dobi i kategoriji Vašeg ljubimca, a u novije vrijeme se radi čak i pasminski prilagođena hrana. Također, dehidriranom hranom ljubimci čiste zube te preveniraju nastanak zubnog kamenca.

Što se četkanja tiče, pozivam Vas da posjetite Pet centar gdje će Vas netko od naših djelatnika savjetovati koja bi od četki i češljeva iz našeg širokog asortimana najviše odgovarala za dlaku Vašeg ljubimca.

OZNAKE: