Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dvije vodene kornjače i žive u 50l akvariju koji ima grijač, filter, kopno, UV zrake. Međutim, guli im se koža u velikim komadima, jedna kornjača stalno bježi na kopno, diže glavu iz vode, kao da ne može do zraka. Povremeno cvili i zijeva. Kad je u vodi često se prevrne na leđa, kao da nema ravnotežu i stalno je beživotna. Oklop je čvrst i oči su normalne. Što se prehrane tiču, jedu sve, kuhanu piletinu i kuhano povrće. Unarijed zahvaljujem. Pozdrav, Nikolina

O: Kornjače se prilikom odrastanja presvlače, ali taj je proces gotovo neprimjetan (za razliku od zmija i guštera).

Takvo prekomjerno guljenje kože može ukazivati na gljivičnu infekciju i traži posjet veterinaru.

Provjerite temperaturu u akvaterariju, ukoliko vam je žarulja ili lampa starija od 10 mjeseci, poželjno ju je promijeniti.

Zijevanje i hvatanje zraka jedan je od simptoma koji ukazuju na probleme s dišnim sustavom (jedan od gotovo sigurnih znakova upale pluća), te Vam preporučujem da čim prije započnete s terapijom dok kornjače još jedu. Ukoliko prestanu uzimati hranu, prognoza je u tom slučaju vrlo nepovoljna.

Što se tiče prehrane, potrebno je davati sirovo meso a ne kuhano, isto vrijedi i za povrće (poželjno je izbjegavati špinat jer je bogat oksalatima koji mogu oštetiti bubrege). Svakako posjetite veterinara, jer promjene koje ste opisali zasigurno neće nestati bez adekvatne terapije.