Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam hrčka koji je star oko godinu dana i ima jako gustu dlaku, no u zadnje vrijeme se na određenim mjestima jače češka prilikom umivanja. Sada primjećujem kako je na tom mjestu dlaka rjeđa, a koža kao da se guli bijelim slojem i crvenija je. Je li ga možda nekako neštu ugrizlo, mrav ili slično ili je posrijedi nešto drugo? Zanima me također, mijenjaju li hrčci dlaku s dolaskom vrućih ljetnih mjeseci i trebaju li im se podrezivati nokti? Samo još želim napomenuti kako ga svakodnevno navečer poslije njegovog buđenja puštam da se istrči. Inače on se šeta dva "- dva i pol sata, pa me zanima je li to dovoljno ili mu je potrebno više? Unaprijed hvala, Vedrana

O: Gubitak dlake u hrčaka je vrlo česta pojava, a može se pojaviti iz brojnih razloga. Može biti posljedica kako bolesti tako i ostalih stanja; starosti (najčešće), kožnih parazita ili buha, nedostatka vitamina, konstantnog češanja uz rešetke ili rubove kaveza. Invazija s kožnim parazitima demodeks je jedan od najčešćih razloga neravnomjerne alopecije. Ovaj parazit živi u dlačnim folikulima i određenim kožnim žlijezdama hrčka. Prisutnost ovog parazita rezultira suhom, ljuskicama prožetom kožom, te posljedičnim gubitkom dlake, naročito na leđima i stražnjem dijelu. Ova bolest rijetko je problem sam po sebi. Često je povezana s kroničnim bolestima. Iz tog razloga potreban je kompletni pregled hrčka. Kako bi se potvrdila sumnja na invaziju ovim parazitom, veterinar će uzeti bris kože i pregledati ga mikroskopom. Liječenje kožnih parazita je često moguće, no postoji mogućnost drugih zdravstvenih problema, često vrlo ozbiljnih.

Gubitak dlake zbog kožnih parazita ili buha općenito je vidljiv na trbuhu i dijelovima nogu zbog češanja i griženja. One se mogu prenijeti na Vašeg hrčka s drugih životinja u kućanstvu kao i sa steljom. Na koži, ako su vidljivi, mogu se primijetiti mali bijeli ili crveni paraziti, ili crne buhe. U tretitanju navedenih potrebno je osim tretiranja hrčka, u potpunosti očistiti kavez i dezinficirati ga, te mijenjati stelju dva puta tjedno dva tjedna kako bi eliminirali i izležena jajašca. Može se pojaviti i gljivična infekcija što zahtijeva identifikaciju i liječenje veterinara. Također mogu se pojaviti alergije i infekcije kože. gubitak dlake nije rijedak u hrčaka, a može biti i sezonska pojava u straijih jedinki. Ako su prisutne ljuskice kože ili crvenilo ili bilo kakva oštećenja kože ili se hrčak češe više nego obično, svakako je preporučljiv posjet veterinaru. Stelja od cedrovine također može uzrokovati iritaciju kože ili alergije, te kao uzrok dišnih problema treba ih izbjegavati.

Ostali razlozi gubitka dlake uključuju tumore nadbubrežne žlijezde, hipotireoidizam i kroničnu bubrežnu bolest.

U pravilu, nokti hrčka su obično kratki, ne grebu i ne bodu kad ga držite u ruci. No, povremeno se može dogoditi da nokti hrčka jednostvno prerastu u duljinu ili se savijaju ispod prsta. Tada ih je potrebno skratiti. Pri tome mora se voditi računa da se ne odrežu prekratko kako se ne bi povrijedile krvne žile, tj. rastući dio nokta.

Hrčci u divljini vrlo su aktivni od sumraka i proputuju nekoliko kilometara u traganju za hranom. Stoga mu je vrlo važno osigurati dovoljno kretanja; omogućiti mu što je moguće veći kavez i kolut za trčanje kako bi se održali u formi. Naravno, i dnevno puštanje iz kaveza na dva sata je sasvim dovoljno za održavanje kondicije.