Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zbog problema s kožom svom sam psu počela davati Biotin pastu i Derm-caps (Petvital-Canina). Također, pije i vitamine Vita-bon. Da li je ta kombinacija dobra te koliko psu vremenski smijem davati te kapsule? Da li prekinuti nakon prestanka tegoba ili mogu nastaviti i dalje? Unaprijed zahvaljujem, Mira

O: Kako niste naveli čime hranite psa, navest ću opće smjernice vezane uz dodatke prehrani koje ste naveli. Ovo naglašavam stoga što se različite vrste hrane, pripremljene u kućanstvu ili kupljene kao gotove hrane za pse, bitno razlikuju po sirovinama i po sastavu.

Esencijalne masne kiseline organizam psa ne može stvoriti sam, već se moraju unositi svakodnevnom prehranom. Kod nedovoljnog unosa masnih kiselina mogu se pojaviti različiti simptomi: hrapava isuha koža i dlaka, ispadanje dlake i ekcemi, seboreja, prhut, kožne alergije i infekcije, usporeno zacjeljivanje rana, poremećaji pri rastu, reduciran tonus mišića te masna degeneracija jetre.

Povećana potreba za masnim kiselinama javlja se u rastu, laktaciji, stresu, pri deficitarnoj prehrani, prehrani bogatoj šećerom, kožnim alergijama, liječenju kortizonom i dr.

Petvital derm caps sadrže niz masnih kiselina zajedno sa specifičnim vitaminima i elementima u tragovima. Preporuča se kombinirati s pripravcima koji sadrže biotin.

Kapsulu je najbolje životinji staviti direktno u usta ili pomiješati s hranom. Za psa s lošim stanjem kože i dlačnog pokrivača preporuča se započeti s intenzivnom kurom. To znači da bi životinji u periodu od oko 2 tjedna svakodnevno trebali dati po 1 kapsulu na svakih 10 kg težine. Nakon završene kure, daje se ista količina 3 puta tjedno. Kao preventiva, ista količina se daje 2 puta tjedno.

Biotin (vitamin H) je nazvan zaštitnim faktorom za dlaku i kožu. Esencijalna je tvar u metabolizmu proteina, ugljikohidrata i masti.

Meso i mesne prerađevine sadrže premalo biotina, a gotovo ga uopće nema u povrću i biljnim preparatima. Stoga je obogaćivanje hrane za pse biotinom mjera sprječavanja oboljenja kože i dlake. Potrbe za biotinom posebno su izražene kod linjanja, pa se svakako preporučaju u tom periodu (dva puta godišnje). Preparati biotina trebali bi se dodavati kroz 6-8 tjedana. Kako unos ovog vitamina zavisi o načinu prehrane psa, potražite na deklaraciji proizvođača sadrži li ga hrana koju jede Vaš pas. Predoziranje nije moguće, jer se višak biotina izlučuje iz tijela.

Vita-bon je vitaminsko - mineralni dodatak prehrani za pse. Preporučena doza je jedna tableta dnevno kroz mjesec dana, a pripravci se proizvode za tri kategorije pasa (mali, srednji i veliki). Ovisno o načinu prehrane, može poslužiti kao dodatak kroz cijelu godinu, ali s tim da dajete po jednu tabletu 1 - 2 puta tjedno.

Predozirani unos nekih od vitamina (A, D i E) kao i nekontrolirani unos određenih minerala (npr.kalcij) može ozbiljno narušiti zdravlje psa.

OZNAKE: