Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Mom jednogodišnjem mješancu ispod očiju su se pojavila mjesta s prorijeđenom dlakom. Koža mu je na tim mjesima lagano crvena i peruta se. Čini mi se kao da se širi, ali nisam primjetila da ga svrbi. Nigdje na tijelu nema takvih promjena, osim ispod očiju, a pojavilo se prije par dana. Da li je potrebno ići veterinaru ili postoji kakav preparat koji mogu kupiti kod Vas?
Hvala. Nataša

O: Prvi znak problema s kožom može biti prisutnost crvenila na koži, oko očiju, nosu ili šapi. Problemi s dlakom i kožom danas su sve češći u pasa.

Eritem (crvenilo kože) je jedan od znakova upale kože (dermatitis), koja se javlja kao reakcija organizma na vanjske i unutarnje čimbenike. Osim eritema, pri dermatitisu se javlja hiperemija, eksudacija, edem, žarenje - bol - svrbež, stvaranje krasta i drugih promjena na koži. Kožne promjene se razvijaju na onom području kože koje je bilo izvrgnuto djelovanju štetnog čimbenika. Što je proces na koži osjetljiviji, lijekovi moraju biti blaži i manje iritirajući. U nekim slučajevima javlja se gubitak dlake, površina kože se zacrveni ili se mogu razviti čirevi.

Psi su osobito podložni kožnim infekcijama bakterijske etiologije, a među njima stafilokokne infekcije kože (piodermije, stafilodermije) najčešće. Dijagnosticiranje i liječenje stafilokoknih piodermija osniva se na prikupljenim anamnestičkim podacima, kliničkim zapažanjima, citološkim i bakteriološkim pretragama uključujući i određivanje osjetljivosti uzročnika na antimikrobne lijekove, a povremeno i na osnovi dermatohistopatoloških pretraga. Osim obveznog i temeljitog kliničkog pregleda mogu se primijeniti i različiti laboratorijski postupci. Među njima u obzir dolaze: mikroskopski pregled strugotina kože, citološka pretraga, biopsija kože te mikrobiološke i imunološke metode. Sve one mogu poslužiti pri diferencijalnoj dijagnostici.

Zatim, uzročnik kožnim promjenama može biti i gljivica, a najčešće se u pasa javlja Microsporum canis. Zoofilni je dermatofit rasprostranjen diljem svijeta, a česti je uzročnik kožnih infekcija u ljudi, a naročito djece. Inficira kosu, kožu, a rijetko i nokte. Mačke i psi su glavni izvori infekcije. Na inficiranoj jedinki pojavljuju se bezdlačna mjesta (tzv. alopecije) s manje-više izraženim ljuštenjem kože na različitim dijelovima tijela, a ponekad je prisutno samo nježno ljuštenje kože uz blago ispadanje dlake.

Osim gljivica i bakterija treba spomenuti i kožne parazite koji žive na koži ili u epidermalnom sloju kože, a hrane se njenim derivatima, detritusom ili sisanjem krvlju domaćina.

Kožne promjene koje nastaju kao posljedica invazije parazita mogu biti banalne, ali i opasne po život. Neke od njih su morfološki jasne te mogu biti odmah prepoznate po kliničkoj slici.

Ostale mogu biti i nespecifične i mogu se dijagnosticirati jedino identifikacijom parazita. Metode dijagnostike su relativno jednostavne, a najčešće se uzima bris ili strugotina kože.

Infestacije šugarcima najčešće se prenose direktnim kontaktom s oboljelom životinjom ili indirektno predmetima. Demodex canis, grinja je koja uzrokuje demodikozu u pasa. Živi u dlačnim folikulima i lojnim žlijezdama, gdje se množi i uzrokuje nastanak lezija. Bolest je obično ograničena samo na neke dijelove kože, ali se može proširiti i po većim površinama tijela.

Dakle, ovisno o kojem uzročniku dermatitisa se radi, različita je i terapija tako da Vam savjetujem posjet veterinaru koji će pregledom i drugim dijagnostičkim metodama utvrditi dijagnozu i preporučiti terapiju.

Također, preporučila bih i uzimanje vitamina H (biotin) koji se još naziva zaštitnim faktorom za dlaku i za kožu i "Dermanorm kapsula" koje sadrže esencijalne masne kiseline koje su organizmu potrebne za izgradnju i razvoj zdrave kože i dlake. Pozivam Vas da posjetite naše Pet centre kako biste dobili više informacija o pomoćnim sredstvima za otpornost kože i dlake.

OZNAKE: