Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zašto kornjača ne želi jesti, ima zatvorene oči, stalno drži otvorena usta i noge su joj u čudnom položaju?
Hvala.
Ivan

O: Kornjače su gmazovi čiji organizam uvelike ovisi o uvjetima koji ih okružuju. Vodene kornjače, koje su u nas najčešći kućni ljubimci, zahtijevaju posebnu brigu. Temperatura vode u akvaterariju bi trebala biti najmanje 25 - 26°C, što se postižete postavljanjem grijača za vodu.

Na nižim temperturama vode kornjačama se uspori metabolizam (gmazovi su hladnokrvne životinje i neophodna im je toplina iz okoline da bi mogli normalno i zdravo živjeti), te prestaju jest i postaju podložnije različitim infekcijama i drugim oboljenjima. Opisano stanje ukazuje na probleme očiju, a posljedica je ili infekcije oka ili jednolične prehrane (avitaminoza A, tj. nedostatak vitamina A) ili neadekvatnih uvjeta u akvaterariju, a najčešće je kombinacija navedenog. Bolesti očiju u kornjača manifestiraju se otečenim kapcima, žmirkanjem ili potpunom nemogućnošću otvaranja očiju, gnojnim iscjetkom i svrbežom, a nastaju kao posljedica upalnih promjena izazvanih infekcijama.

Najčešće infekcije su bakterijske etiologije povezane s onečišćenom vodom, zbog velike količine amonijaka, nitrita i nitrata u vodi u kojoj borave. Upala očiju ponekad se može nadovezati i na upalu pluća (zijevanje i cviljenje). Kornjače koje imaju problema s očima pretežno borave na kopnenom dijelu terarija, sunčajući se, imaju smanjen apetit, a ponekad potpuno prestanu jesti.

Svakako posjetite veterinara kako bi pregledao kornjaču i započeo s terapijom.

Podignete temperaturu vode na 30°C, dok se kornjačica ne oporavi. Osim temperature, važno je i osvjetljenje koje mora imati UV spektar zračenja i to UVA i UVB. Na ovaj način imitiramo sunčevo svjetlo koje je potrebno da bi se odvijala normalna sinteza vitamina D3 u organizmu, što je moguće samo uz UV zračenje, te na taj način omogućila resorpcija kalcija u kosti i oklop. Vrlo brzo zbog nedostatka UV zračenja dolazi do problema s oklopom, odnosno oklop postaje mekan, što često završava uginućem. Kad kornjača počne jesti, u prehranu joj uključite i meso (riba, piletina...), a redovnu hranu obavezno obogatite vitaminsko mineralnim dodatkom.