Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo 3 mjeseca starog Cavalier Spaniela. Do sada nismo imali problema s mokrenjem  u stanu, jer je uvijek nuždu obavljao na naovine. Do prije neku večer, čak dvije večeri za redom, kada namjestimo svoj krevet, dođe u isti i u toku ležanja ili igranja popiški se na krevet. Do tada je isto tako svaku večer bio s nama ako je htio, ali je svaki put otišao na novine kada mu se piškilo. Ujutro, npr. ustane se i ide na novine obaviti nuždu. Molim Vas za pomoć, pokušali samo sa novinama i kaznu da mora biti na svom krevetu, i po milijon puta smo ga vraćali iz svog kreveta u njegov dok se na kraju ne naduri i ne želi uopće biti u istoj sobi s nama. Postoji li kakav drugi način kazne ili bilo što kako bismo mu objasnili da ne smije to raditi.

Jer NE ga uopće ne dira već uvijek ide po svom. Unaprijed zahvaljujem, lp, Tajana.

O: Na žalost nezgode se događaju. Štene ponekad mokri i iz pokornosti. To je prirodan način na koji će niže rangirani član čopora (vi ste njegov čopor) pokazati pokornost. Naravno, ponekad se pomokre i iz osvete.

Štene se odgaja na principu nagrada i kazni. Ukoliko na kaznu (povik NE!) štene ne reagira, tj. ignorira Vas, morate upotrijebiti oštriji način kažnjavanja, jer kako ga sada naučite kućnim pravilima tako će se ponašati i ubuduće.
Primjenite način na koji ih majka pokorava i odgaja - primite ga za šiju i blago protresite uz povik i stavite na njegov ležaj. Naravno, ponekad se dure, ali morate biti uporni. Ne zaboravite ga nagraditi kad učini nešto dobro.

OZNAKE: