Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 2 hrčka (sestre), stare mjesec dana. Jednoj je normalno gusta i sjajna dlaka dok je kod druge glava dlakava i sjajna, a što se više ide prema repiću to je rijeđa dlaka i kao da je na tome dijelu vlažna, jer se piljevina uvijek lijepi na dio gdje je rijetka dlaka. Na dodir je sve normalno, dlaka nije vlažna. Što bi to moglo biti? Hvala. Igor

O: Do otpadanja dlake kod hrčaka može doći zbog brojnih razloga, a jedan od najčešćih je demodikoza. Uzročnik je mikroskopski parazit Demodex criceti ili Demodex aurati koji parazitira u dlačnim folikulima i lojnim žlijezdama u koži hrčka.

Određen broj ovih parazita u koži nalazi se kod gotovo svih životinja i sam po sebi nije uzročnik nikakvih promjena na koži. Problem nastaje kada je organizam životinje oslabljen nekom drugom bolešću, slabom prehranom ili stresom. U ovim situacijama oslabljen organizam nije u stanju održavati pod kontrolom broj ovih parazita u koži i dolazi do njihovog naglog i nekontroliranog množenja, što se očituje promjenama na koži. Promjene najčešće zahvačaju predio leđa do repa, a očituju se opadanjem dlake, suhom i ponekad blago natečenom kožom, ljuštenjem kože (prhutanje).

Demodikoza se ne prenosi s bolesne na zdravu životinju poput nekih drugih parazita ili bakterijskih i virusnih bolesti. Zbog toga je moguće da se promjene na koži očituju samo kod jedne od životinja iz zajedničkog kaveza.

Drugi mogući uzrok dermatitisa koji bi se očitovao samo kod jedne životinje u uzgoju je alergija. Najčešće se javljaju alergije na stelju, pri čemu je najčešći alergen borovina ili cedrovina u piljevini. Alergen može biti i neki dio prehrane i u pravilu preciznu dijagnozu je teško postaviti.

Određeni hormonalni problemi mogu dovesti do opadanja dlake, ali se ti oblici češće javljaju kod starijih životinja. Uzroci mogu biti tumori u endocrinim žlijezdama, nepravilan rad tiroidne žlijezde ili kronično zatajivanje bubrega.

Teško je bez kompletnog pregleda ustanoviti što je uzrok promjena kod Vašeg hrčka, zato je moja preporuka da se obratitie svom veterinaru kako bi obavio kompletnu dijagnostiku i propisao prikladnu terapiju.