Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Moja mačka ne jede vec 2 tjedna, stara je 8 godina, sterilizirana, ima probleme s bubrezima, blijeda je i ima smanjeni broj crvenih krvnih zrnaca. Pije vodu, nema temperaturu, veterinar joj svaki put da par injekcija vitamina. Na silu joj dajem malo energetske paste. Da li je problem sa bubrezima jedini moguci uzrok njenom stanju? Radi se o kućnoj mački koja ne izlazi van.
Hvala,
Julija

O: Mačke imaju dva bubrega, svaki sačinjen od više tisuća sitnih, funkcionalnih jedinica, zvanih "nefroni", koji filtriraju krv uklanjajući otpadne tvari iz organizma. Starenjem nefroni nestaju i ne mogu se nadomjestiti. Oštećenje bubrega može biti uzrokovano cijelim nizom faktora, uključujući ozljede, dijabetes, infekcije i tumore

Zdrava životinja ima veliku moć kompezacije funkcije bubrega, tako da znaci od strane bubrega postanu vidljivi tek kada je izgubljena funkcija tri četvrtine nefrona.

Postoje različiti čimbenici koji mogu utjecati na razvoj zatajenja bubrega kod mačaka:

- Dob (šanse za zatajenje bubrega rastu sa životnom dobi mačaka i udvostručene su u dobi između 7 i 15 godina).
- Pasmina (zatajenja bubrega su češća kod Main Coon, Abesinske, Sijamske, Ruske plave i Burmanske pasmine mačaka),
- Okoliš (lijekovi, fenolni dezinficijensi, antifriz i olovne boje također su štetni za bubrege.
- Prehrana (velika količina fosfora i proteina u hrani smanjuju funkciju bubrega).

Da bi se postavila točna dijagnoza važno je odrediti koncentraciju uree i kreatinina, te fosfora u krvi.To su otpadne tvari metabolizma koje kolajući organizmom mogu prouzročiti velike probleme (ulcerozni stomatitis, ulcerozni gastroenteritis, neuredno krzno, prestanak uzimanja hrane, pojačano uzimanje vode, učestalo mokrenje, gubitak težine, zadah iz usta, povraćanje, proljev, apatiju i slabost ...) pa i dovesti do uremije koja za posljedicu ima intoksikaciju organizma i uremičnu komu.

Kora bubrega luči eritropoetin, tvar koja stimulira koštanu srž na proizvodnju eritrocita, te ako je došlo do zatajivanja bubrega te stimulacije više nema, pa posljedično tome dolazi do smanjenja crvenih krvnih zrnaca, odnosno anemije koja se manifestira blijedilom vidljivih sluznica.

Progresija bolesti se znatno može usporiti pravilnom prehranom. U našim ljekarnama nudimo medicinsku hranu za mačke sa bubrežnim bolestima i to tri brenda:
- Royal Canin - Renal u suhom obliku sa piletinom i u mokrom obliku s piletinom ili s govedinom.
- Hill's k/d u suhom obliku sa piletinom i puretinom, i u mokrom obliku s piletinom u komadićima ili s govedinom i jetrom.
- Eukanuba Renal formula u mokrom obliku sa govedinom, jetrom i piletinom.

Također u našim ljekarnama nudimo i dodatke prehrani (Ipakitine prah-Vetoquinol) sa hitozanom koji veže toksine nastale kod uremičnog stanja i eliminira ih iz organizma.

OZNAKE: