Odgovara:
Davorka Balantin, dr.  vet.  med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam malog maltezera koji je 12 godina star. Već tri dana mu se pojavljuje sukrvava sluz iz usta i mislim da je uzrokovana prednjim zubom u donjoj vilici koji se ljulja, ali neće da ispadne. Zub je kompletno pomjeren iz vilice, tj. skoro da je u vodoravnom položaju, izašao je preko usne i tako sada stoji. Pas je tih, leži po cijeli dan i neće da jede, tj.po cijeli dan ništa ne jede i pred veče hoda oko hrane što znači da je gladan. Pokušava jezikom da nešto stavi u usta, ali vidim da se pati, i tako ipak uspije nešto da pojede. Ja živim u velikom gradu u Holandiji, bez auta sam i radim svaki dan do 17.00 sati. Ako ga odvedem veterinaru poslije 17.00 sati to me košta mnogo jer to ubrajaju u hitne slučajeve.

Bojim se da mu ni oni ne bi ništa uradili (vađenje zuba) jer mi izgleda kao da je sve upaljeno, a uz to pas je i srčani bolesnik, registrovan kod njih sa tom bolešću i već je od 2001. godine na lijekovima. Da li mu mogu nekako pomoći bez odlaska veterinaru, nekim antibiotikom i kojim. Šta da mu dajem da jede, koja bi hrana bila najpovoljnija da bi je lakše uzeo? Smijem li mu dati i malo paracetamola za bol jer vidim da ima i bol pošto mi ne dopušta da pogledam zub, reži i okreće glavu u stranu. Molim Vas pomozite mi šta da radim da mu pomognem. Zahvalna Irena

O: Zub koji se klima je potrebno izvaditi. Bitno je da se zub izvadi sa korijenom jer preostali dio zuba može dovesti do raznih upala zuba, zubnog mesa, pa i cijele donje vilice. Zub se nikada ne vadi dok se prvo antibioticima ne smiri upala. U Pet centrima se može nabaviti Gingisan dentagel od Vetoquinola koji sadrzi klorheksidin-dezinfekcijsko sredstvo koje ima antibakterijsko, antivirusno i antimikotično djelovanje.


Radi visokog afiniteta prema staničnoj membrani mikroorganizma, Gingisan mijenja njegovu povrsinu i djeluje bakteriostatski i baktericidno. U usnoj šupljini se postiže dezinficirajuće depo djelovanje. Kod redovite primjene Gingisana smanjuje se stvaranje zubnog kamenca.

O izboru antibiotika ćete morati konzultirati svog veterinara. Najbolji antibiotik za liječenje bolesti usne šupljine kod pasa i mačaka registriran u Hrvatskoj je Stomorgyl i indiciran je kod stomatitisa, gingivitisa, periodontitisa,  halitosisa, pyorrheae, dentalnih apscesa, sinusitisa, infekcije obrazne stijenke nakon ozljede, upala ždrijela, tonzila i dr. Na tržište dolazi u tri jačine, ovisno o kilaži psa ili mačke (Stomorgyl 2, Stomorgyl 10 i Stomorgyl 20).

Infekcije usne šupljine u mesojeda najčešće uzrokuju bakterije: Streptococcus spp., Pasteurella multocida, Staphylococcus spp i neke anaerobne vrste. Prilikom bakterijskih stomatitisa također su prisutne spirohete i fuziformne bakterije. Kod periodontalne bolesti prvo nastaje zubni plak kojeg koloniziraju aerobne, a potom anaerobne bakterije. Stomorgyl je kombinacija spiramicina i metronidazola. Spiramicin koči rast i prekomjerno umnažanje Gram pozitivnih bakterija i mikoplazma, a slabije djeluje na Gram negativne bakterije. Metronidazol djeluje protiv Gram negativnih i Gram pozitivnih anaerobnih  bakterija. Metronidazoli spiramicin u spektru se nadopunjuju te njihova kombinacija djeluje na sve patogene uzročnike upale usne šupljine.

Što se prehrane tiče, najbolje bi bilo da ga hranite "a/d" konzervom za oporavak od Hill'sa koja je polutekuće konzistencije pa se može davati i sa sondom. "A/d" konzerva sadrži visoku razinu bjelančevina i masti, za koje je pokazano da pomažu u očuvanju nemasne tjelesne mase i održavanju dostatnima imunih funkcija. Cilj "a/d" konzerve je da osigura povećan unos glutamina, arginina, cinka, u mastima topivih vitamina, kalija, omega-3 masnih kiselina i aminokiselina s razgranatim lancima za koje je pokazano da su korisne tijekom oporavka.

Svakako posjetite veterinara jer bakterije iz bolesnog zuba krvlju putuju do srca i tako mogu oslabiti već načeti srčani mišić i srčane zaliske Vašeg psa.

OZNAKE: