Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Dobar dan! Imam akvarij sa zlatnim ribicama. U posljednje vrijeme ribice mi često umiru. Hranim ih jednom na dan. Nekoliko dana prije nego ribica umre ne želi jesti i stalno s ustima nešto traži po dnu akvarija. Na očima im se stvori mrena (mutan sloj), nemaju bistre oči. Da li na umiranje ribica utječu puževi čistači, koje također imam u akvariju?
Molim Vas, možete li mi odgovoriti na pitanje zbog čega umiru ribice u mojem slučaju?
Hvala Vam unaprijed!
Valentina

O: Po simptomima koje ste mi opisali mogu samo pretpostaviti da se možda radi o bolesti koju uzrokuju gram-pozitivne i gram-negativne bakterije kao što su aeromone, korinebakterije, columnarije streptokoke i mnoge druge bakterije s izuzetkom riblje tuberkuloze.

Najčešći simptomi kod bakterijskih oboljenja su: bijele do sivo-bijele pruge, krvave otekline, nateknuta mjesta na koži, krvave upale oko spolnog i analnog otvora i na rubovima peraja, riba je bezvoljna i gubi na težini, peraje se ponekad potpuno raspadnu. Otpadanje ljuski i trbušnu vodenicu prepoznajemo po nateknutoj trbušnoj šupljini koja je puna tekućine, izbuljenim očima i jakom nedostatku ljuski, te kao s komadićima vate obloženom području oko usta. Nadalje po sivo-bijelim komadićima na glavi i perajama i po nemirnom gibanju na dnu.

Ako se radi o jednoj od bakterijskih bolesti onda bih Vam preporučila "Furanol" od JBL za tretman vode za unutarnje i vanjske bakterijske infekcije kod akvarijskih riba (1 tableta na 30 l vode, u težim slučajevima 1 tableta na 20 l vode), od SERE "Baktopur" ili od TetraMedice "Goldmed"- sredstvo protiv infekcija kod zlatnih, hladnovodnih ribica.

Za daljnje konzultacije pozivam Vas u Pet Centar kako bi s našim akvaristima pokušali zajednički riješiti Vaš problem. Za sada Vam jedino mogu poželjeti Sretnu Novu Godinu i do skorog viđenja!