Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Javljam se u vezi moga 7 mjesečnog labradora. Uradio sam snimak kukova i nema riječi o displaziji kukova, a moj pas i dalje ne trči niti može uz stepenice. Imate li bilo kakvu prestavu što bi to moglo da bude? Žao mi ga je uspavati, tako je mlad i poslušan. Pio je Movalis i Pronizon. U tom periodu je bio malo bolji, ali ni tada nije ništa od težih aktivnosti radio, ne znam da li da nastavim da mu dajem tablete ili nešto drugo da probam? Čak mi je i veterinar rekao da postoji neki virus kod mlađih pasa koji uzrokuje mrtvilo mišića i da to traje i do godine dana, što vi mislite o tome? Imate li bilo kakav savjet ili da se odlučim na uspavljivanje?
S poštovanjem, Frano

O: Općenito se može reći kako su uzroci problema sa kretanjem u štenaca: problemi sa živčanim sustavom, problemi sa drugim sustavom organa u tijelu koje imaju utjecaja na funkcioniranje živaca ili funkcije mozga, slabost (mnogo mogućih uzroka, kao što je anemija, nedostatak hrane ili tekućine), ortopedski problemi (problemi sa kostima i zglobovima), nasljedne bolesti te problemi mišićnog sustava.

U SAD, Europi i Australiji utvrđen je i posebni oblik distrofije koji pogađa labradore. Klinički znakovi uključuju ukočenost, smanjenje kretanja i aktivnosti, atrofiju mišića, koja se razvija počevši od 6. mjeseca života. Bolest nastaje zbog mutacije gena za distrofin što rezultira degeneracijom mišića, zahvaćajući motorne, respiratorne i srčane funkcije.

Kao što je vidljivo iz svega rečenog, gotovo su nebrojeni mogući uzroci opisanog stanja, te je nužno provesti cjeloviti dijagnostički postupak, a da bi se utvrdilo o čemu se točno radi kod Vašeg štenca. Stoga Vam savjetujem, da potražite i drugo mišljenje meritorne osobe kako bi se postavila točna dijagnoza, te na temelju dijagnoze eventualna terapija. Možete se obratiti na Kliniku za Kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta gdje raspolažu stručnim osobljem za ovu problematiku, a tako i primjerenom tehnologijom.

Liječenju problema sa kretanjem u pasa pristupa se iz više kuteva: kontrola tjelesne težine, lijekovi protiv bolova, dodaci prehrani koji poboljšavaju pokretljivost zglobova i opteretljivost vezivnog i potpornog tkiva (glukozamin i hondroitin: Vetoquinol Caniviton forte, Petvital GAG tablete i prašak), akupunktura, fizikalna terapija, prehrana (medicinske linije hrane: Royal Canin Mobility support dehidrirana hrana, Hills j/d dehidrirana i konzervirana hrana, Eukanuba Joint Mobility dehidrirana hrana). Sve nabrojane metode svrstavaju se u konzervativne metode, a postoji još i kirurško liječenje isključivo prema indikaciji.

Movalis (meloxicam) je lijek koji pripada skupini NSPULJ (nesteroidni protuupalni lijekovi) te se koristi pri suzbijanju boli i/ili upale. Pronison (prednizone) je lijek koji pripada skupini sintetskih glukokortikoida koji su po sastavu i djelovanju slični hormonu kore nadbubrežne žlijezde. Dužina terapije određuje se od slučaja do slučaja i trebalo bi se pridržavati uputa Vašeg veterinara.

Kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med., pisala je o problemima lokomotorna sustava kod štenaca ovdje.

OZNAKE: