Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, imam retrivera starog 5 mjeseci. Jede samo suhu hranu (Eukanuba). Od prije par dana počeo je kostantno ispuštati vjetrove i to je priličan problem u stanu. Zanima me da li je to normalno, odnosno da li je problem hrani?
Hvala, Stela

O: Flatulencijom nazivamo ispuštanje plinova iz crijeva, što je kod biljojeda i mesojeda fiziološka pojava. Učestala flatulencija znak je pojačanog vrenja u crijevima (nadma). U vašem slučaju je moguće da se vjetrovi javljaju radi hrane, odnosno radi načina na koji pas uzima hranu.

Probava hrane započinje u ustima, žvakanjem hrane i natapanjem sa slinom koja je bogata enzimima za razgradnju pojedinih sastojaka u hrani na njezine sastavne dijelove. Ako pas dobro ne žvače hranu, već je guta u komadima, hrana se ne probavi i fermentira u probavnom sustavu i tako može nastati flatulencija.

Eukanuba je super premium hrana, što znači da je jedna od najkvalitetnijih hrana na tržištu, tako da bi Vam ja za početak preporučila da probate preći na okus janjetine koja je lako probavljiva. Bilo bi poželjno da izbacite iz prehrane sve druge proizvode, kao što su poslastice i druge nagrade, kako bi se moglo ustanoviti što kod Vašeg psa uzrokuje "plinove".

Ponekad "plinove u crijevima" uzrokuje i kuhana hrana, voće i povrće, a ponekad psi reagiraju na određenog proizvođača. Ako ni to ne pomogne, onda se svakako obratite svom veterinaru kako bi pregledao psa i postavio točnu dijagnozu sa potpuno uzetom anamnezom, jer je na osnovu Vaših podataka teško zaključiti što bi moglo uzrokovati "vjetrove" kod Vašeg psa.

OZNAKE: