Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: 2 godine stara maltezerica ima probleme s parazitima. Tijekom 2005. tretirana je kako slijedi:
23.3. Prazinon injekcija kod cijepljenja
10.9. 1/2 tablete Drontal +
24.9. 1/2 tablete Drontal+
23.11. 1/2 tablete Drontal + (povratila veću crvenkastu glistu)
05.12. povratila manju glistu crvenkastu
05.12. Verpanil 5 dana, 2x1 tabletu (ujutro i navečer po jednu)
10.12. pronašli smo u izmetu zrna riže (odnijeli u vet. stanicu), bila je trakavica

Problem je što ona u izmetu nema gliste (možda samo jedanput tijekom svih ovih terapija, bile su to jedanput bijele), ali zna povratiti veću glistu. Trenutno pratimo stolicu i svih ovih dana nakon 10.12. ništa nismo pronašli, ponekad zakašljuca, trbuh joj je mekan, vrlo je živahna i ima dobar apetit. Do sada je spavala s nama u krevetu (ispod nogu), ali više ne znamo koliko smo mi u opasnosti.

Molim savjet da li ponoviti Drontal 1/2 tablete ili Verpanil (kuru od 5 dana) nakon 14 dana, odnosno 19.12., obzirom na ovo sve napisano. Inaće redovito se kupa i aplicira joj se Advantix. Od kada smo je dobili redovito ju tretiramo svaka 4 mjeseca protiv glista. Da li i dalje nastaviti svaka 3 mjeseca možda, pošto je sklona ili što - i sa kojim sredstvom? Hvala na strpljenju,
Gioia

O: 
Najčešći crijevni nametnici u naših pasa su:

CRIJEVNI OBLIĆI (TOXOCARA CANIS)

Mnogi psi (između 10-40% odraslih, te više od 70% štenaca nastanjenih u urbanim područjima) nosioci su ovih parazita ali ne moraju pokazivati vanjske znakove parazitoze. Ipak, ti psi periodički izlučuju stolicom jajašca glista i tako kontaminiraju okoliš.

Toxocara canis je valjkasti crv - nematod, koji živi u tankom crijevu pasa. Njen razvojni ciklus teče u više faza. Jajašce izbačeno u stolici pas može pronaći na različitim mjestima: livade, parkovi, igrališta. Nakon perioda sazrijevanja (različito je u različitim klimatskim uvjetima, a traje 2-3 tjedna ljeti, a nekoliko mjeseci zimi) jajašca postaju infektivna za psa. Jajašca preživljavaju i do 2 godine ili više u povoljnom okolišu. U probavnom sustavu jajašca se razvijaju u larve koje nastavljaju svoj put kroz organizam, prvo kroz jetru, a zatim kroz pluća. Neke od njih budu iskašljane, te progutane da bi se u tankom crijevu razvile u zrele gliste. Neke se larve, odnešene krvotokom, zaustavljaju u različitim mekim tkivima organizma npr. mišićima. Miruju, a kod skotnih kuja (oko 6 tj. graviditeta) postaju aktivne, prelaze placentu do fetusa. Prolaze i u mlijeko kroz mliječnu žlijezdu. Odrasle gliste izlučuju jajašca nakon nekoliko tjedana. Tako štenci počinju izlučivati jajašca u fecesu u dobi od 3 tjedna.

Ne postoji pasminska predispozicija za ovu nametničku bolest, a nerijetko su štenci invadirani prije rođenja. Ako se može uočiti, klinička slika je jače izražena kod mladih jedinki, a javljaju se: otežano disanje, kašalj, nosni iscjedak, povraćanje, proljev, zaostajanje u rastu, proširen abdomen itd.

TRAKAVICE

U naših pasa pojavljuju se velike tenije (T.hydatigena, D. caninum, M.lineatus), te mala pasja trakavica Echinococcus granulosus. Simptomi ne moraju biti izraženi. Pri jačim invazijama opažaju se: mršavljenje, proljev, grubost dlake, analni svrbež i dr.

Posebno je značajna mala pasja trakavica. Vrlo je rasprostranjena u svim krajevima svijeta. Čovjek se može zaraziti jajašcima koja se nalaze na dlaci psa, ali isto tako zagađivanjem povrća psećim izmetom ili neopreznim čišćenjem pasjeg ležaja. Trakavice ovog roda karakteristične su po tome što za svoj razvoj trebaju dva nosioca. Odrasli oblik živi u tankom crijevu mesojeda, dok se ličinka u drugim tkivima razvija u obliku cistične tvorbe (hidatide). Ova pseća trakavica duga je 3-6mm. U crijevu može živjeti 5-12mj. Spolno zreli članci izbacuju se izmetom, a u nosiocu se iz jajašca oslobađa novi oblik mlade trakavice. Ona krvotokom odlazi do jetre, ali i u druga tkiva.

TERAPIJA

Na tržištu postoje različiti preparati koji djeluju na gliste i trakavice. Najčešće su kombiniranog djelovanja.

Životinje treba tretirati točno po uputi proizvođača, a izmet nakon liječenja treba neškodljivo ukloniti.

U slučaju teških invazija dehelmintizacija se može ponoviti nakon 14 dana. Pse bi trebalo tretirati 3-4 puta godišnje. Preporučam vam da dva puta godišnje odnesete izmet vašeg psa na tzv. koprološku pretragu radi točne dijagnoze odn. potvrde uspješnosti terapije.

Pokušajte svojeg psa izvoditi na površine na kojima neće doći u kontakt s izmetom drugih pasa.

OZNAKE: