Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam crvenouhu kornjaču staru 4,5 god. Držim je u akvariju zapremine 55 l (vode nasipam oko 35 l), a ima i podij pod svjetiljkom (halogena žarulja) na kojem se može osušiti i sunčati, kao i protočni filter. Zimi u akvarij stavimo grijač koji održava toplinu vode. Ima raznovrsnu prehranu (riba, piletina, račići, kupovni briketi, salata, jabuka). Do prije 3-4 mjeseca stavljala sam joj jedan put tjedno na piletinu D3 kapi koje se daju malim bebema, međutim više ih nema u ljekarnama. Prije tjedan dana primjetila sam da na očima ima nešto kao bijela točkica i tanku koprenu. Stanje se prije četiri dana pogoršalo i sada stalno žmiri i ne otvara oči. Čini mi se i da su joj kapci natečeni.

Prestala je jesti i uglavnom spava pod vodom ili na podestu pod svjetiljkom. Veterinar kaže da joj oni ne mogu pomoći i da kupimo neke vitamine u pet shopu, međutim ta mi informacija nije dovoljna i ne znam što da radim. Koje vitamine? Kako da joj ih dam kada ne jede? Akvarij je velik i ne mogu ih sipati u vodu. Molim vas za iscrpan i konkretan savjet u što kraćem roku. Hvala unaprijed! Pozdrav iz Osijeka. Renata

O: Zdrastveni problemi koji se javljaju u crvenouhih kornjača vrlo su često vezani za uvjete držanja.

Kako su to toplovodne kornjače temperatura bi trebala biti konstantna i iznositi 25-26°C . Kopneni dio na kojem se kornjača sunča trebao bi biti osvijetljen UV spektrom, kako bi se omogućila nesmetana sinteza vitamina D3 u organizmu, koji je odgovoran za metabolizam i transport kalcija. U protivnome dolazi problema sa oklopom. Isto tako bez obzira na dostatnu količinu kalcija u hrani, do problema će doći ako nema sinteze vitamina D3, jer je kalcij u nemogućnosti da se odloži u kosti i oklop.

Promjene na oklpu često su vezane i za infekcije bakterijske ili gljivične etiologije, što pospješuje i loša kvaliteta vode. Stoga je od velike važnosti i adekvatna filtracija u terariju, štoviše jer su kornjače veliki onečiščivači vode.

Promjene na očima koje opisujete vjerojatno su posljedica upale, koja također može biti uzrokovano prisustvom nitrata, nitrita, dušikovih spojeva i klora u vodi. Bolesti oka mogu biti i posljedica manjka vitamina A u hrani, a mogu se javljati samostalno ili kao posljedica drugih organskih oboljenja.

Kliničkim pregledom se može točno utvrditi o čemu se radi, a po potrebi i drugim dijagnostičkim metodama u slučaju da postoji sumnja na bakterijsku ili gljivičnu infekciju. S promijenjenih mjesta uzima se bris za mikrobilošku pretragu, te se prema nalazu uzročnika dobiva antibiogram. Na temelju tih podataka pritupamo terapiji koja se sastoji od antibiotika ili antimikotika koji se apliciraju pareneteralno (injekciono) ili lokalno, ovisno o razmjerima koje je poprimila infekcija.

Upalne promjene na očima liječe se antibiotskim kapima, mastima i sl. No, ako se radi o deficitu vitamina A pristupamo injekcionoj terapiji kombinaciji vitamina AD3E. Promjene na oklopu u vidu mekšanja i sl. saniraju se također injekcionim preparatima vitamina D i kalcija.

Stanje u kojem se nalazi Vaša kornjača, zahtjeva urgentnu veterinarsku intervenciju, pa Vam savjetujem da potražite veterinara koji poznaje fiziologiju i patologiju kornjača. Nažalost dodavanje vitaminskih preparta u vodu u ovom slučaju neće dati rezultate. Kako ova vrsta kornjače naraste oko 30 centimetara (dužina oklopa) idealan smještaj bi bio 120 litarski terarij kako bi se kornjača nesmetano kretala i plivala, te na taj način izbjegli atrofiju muskulature. Prehranu možete obogatiti i govedinom, te goveđim jetricama.

Nadam se da sam Vam pomogla, a za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet Centru.