Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Pre neki dan sam se vratio sa terena tj. od kuće sam bio otsutan nekih 10-ak dana i primetio sam kod bradate agame da su joj oči potpuno zatvorene, odnosno totalno prekrivene beličastom do sivkastom skramom. Radi se o subadultnoj jedinki bradate agame koja je bila u dobroj fizičkoj kondiciji, na optimalnoj temperaturi 28-30 stepena i prisutnom obaveznom UV lampom. Zbog zatvorenih očiju sad slabo jede te je malo smršala i satima leži na drvetu ispod UV lampe. Pokušao sam mlakom vodom da skinem skramu mađutim to je samo delimično rešilo problem, tj. skinula se sa spoja kapaka, ali i dalje ne može da otvori kapke. S poštovanjem i unapred zahvalan, Mihajlo

O: Bradate agame najčešće su držani reptili kao kućni ljubimci zbog svoje mirne prirode, društvenosti i neagresivnosti. Promatranje njenog prirodnog ponašanja i uočavanje bilo kakvih promjena u samom ponašanju ali i vanjskom izgledu uvelike pomaže kod identificiranja problema sa zdravljem a isto tako pomaže i pri identifikaciji problema očiju.

U bradatih agama najčešće se javljaju slijedeće poremetnje na oku:

Upala i iritacija - pijesak ili neki drugi dio podloge može mehanički iritirati rožnicu i treći očni kapak u bradatih agama i to je najčešći problem očiju. Kod ovakvog problema pomaže ispiranje većim količinama fiziološkom otopinom ili blagom otopinom soli kako bi se isprale čestice. Ponekad  je terapiju potrebno upotpuniti antibiotskim kapima ili mastima po preporuci veterinara a na osnovu pregleda s obzirom na mogućnost oštećenja rožnice uslijed mehaničke iritacije npr. pijeskom. Također je pregled indiciran ukoliko se nakon tjedan dana ispiranja oka samo fiziološkom otopinom ili blagom otopinom soli simptomi ne povlače. Kod ovakvih iritacija oka savjetuje se i zamjena podloge nekim manje trusnim materijalom poput tepiha za reptile ili neke druge spužvaste podloge kao i hranjenje agame van pjeskovite površine.

Fotokeratokonjunktivitis - javlja se kada dođe do iritacije rožnice i trećeg očnog kapka a što se vidi kao otečenje i zatvaranja oka. Također se uočava i promjena u ponašanju, bradata agama postaje letargična i depresivna. Iritacija nastaje kao posljedica promjene osvjetljenja ili ukoliko je agama preblizu izvora svjetla. U ovom slučaju pomaže jedino promjena osvjetljenja i smještanje lampe na veću visinu.

Blefarospazam - predstavlja nevoljne pokrete oka ili žmirkanje koje se povremeno javlja u nekih bradatih agama. Nekoliko je uzroka ovoj pojavi, no suhoća sluznice oka, infekcija ili iritacija pijeskom ili drugim stranim predmetom su najčešći. I kod ovog slučaja pomaže ispiranje oka ukoliko nema oštećenja rožnice. Ukoliko je došlo do oštečenja rožnice, prema preporuci veterinara primijenjuju se lokalne antibiotske kapi ili mast za oči.

Općenito u reptila bilateralno ili unilateralno otečenje očiju može biti uzrokom infekcija unutar samog oka, iza oka ili iza očne duplje pa ako se problem zanemari dovodi do odvajanja mrežnice od ostalih struktura, sljepoće te čak i neophodnom enukleacijom (uklanjanje očne jabučice). Također, otečenje može biti i posljedicom povećanog intraokularnog tlaka, često simptomom infekcije, ozljede ili nekog drugog zdravstvenog problema a neliječenje dovodi do sljepoće.

Zbog specifičnosti oboljenja i liječenja problema sa očima u bradatih agama, neophodan je pregled u veterinarskoj ambulanti ukoliko se simptomi kroz period od 5 do 7 dana ne povlače.