Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Jučer mi se kujica ubola ispod nokta na prednjoj šapi, jako je krvarilo, ali smo to brzo zaustavili. Mislim da je to sada dosta boli. Ponaša se normalno, jede, ali vidim da je nokat, šapa, boli. Kako da joj pomognem? Hvala!

O: Nokat se sastoji od korijena kojeg čine zametne stanice iz kojih nokat raste, lunule ili polumjeseca koji pokriva korijen nokta, zone aktivne keratinizacije koja se nalazi na prijelazu korijena u ploču nokta, a bitna je kao i korijen nokta, jer kod njihovih oštećenja nastaju drugačiji oblici noktiju zbog nepravilnog taloženja keratina koji izobličuje nokatnu ploču.

Slijedi ležište nokta koje je bogato živčanim ograncima (zbog njih bole udarci, upale ili izrasline u tom području) i krvnim žilama. Ako je nokat kod psa proziran kroz nju prosijava pozadina i tada ste u mogućnosti točno odrediti do kuda je nokat potrebno skraćivati. Nadalje imamo još zaslon nokta-područje kože ispod slobodnog ruba nokta, na koje nokatna ploča nije zalijepljena (mjesto ulaska patogenih mikroorganizama). Ploča nokta može biti različite boje. Kutikula je fina kožnata prevlaka koja štiti korijen nokta od ulaska mikroorganizama. Gornji nabor nokta mehanički štiti veći dio korijena i usidrene ploče nokta.

Ono mjesto na kojem se Vaša kujica ubola sada predstavlja tzv. locus minoris rezistencije, što znači mjesto smanjene otpornosti kroz koje mogu ući patogeni mikroorganizmi. Da bi se odredila veličina povrede i da li je potrebno životinju staviti pod terapiju, potrebno je otići u veterinarsku ambulantu na pregled. Do odlaska veterinaru Vi jedino možete na to mjesto staviti jod koji ima antiseptičko djelovanje ili možete ranu isprati rivanolom.

Inače se za pravilnu njegu i rast noktiju preporučuje uzimanje vitamina H (biotin) i B-komleksa, te cinka.

OZNAKE: