Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Mom zecu su jako narasli nokti. Pitala sam jednog veterinara treba li ih rezati, no on mi je rekao da ne treba i da će joj nokti sami otpasti i narasti novi, pošto je moja zečica zapravo "divlji" zec. Zabrinuta sam jer su nokti sada već zaista dugački i zanima me trebam li ih rezati i koliko bi to koštalo? Inače ste odličan dućan i uvijek kupujem kod vas. Hvala,
Nives

O: Točno je da divljim zečevima ne treba rezati nokte jer ih oni sami potroše u prirodi stalnim kretanjem.

Međutim, Vaš zeko ne raste u svom prirodnom okolišu i zbog toga mu je otežano trošenje nokata, a tome vjerojatno pogoduje što se pretežno kreće po mekanom (tepih) ili ga držite zatvorenog u kavezu pa se ne kreće dovoljno da bi potrošio nokte. Zbog svih tih nabrojanih razloga zečevima koji žive u zatočeništvu je potrebno rezati nokte, a mnogima od njih je potrebno rezati i zube ako ih grickanjem dovoljno sami ne potroše ili ako im zubi krivo rastu, pa zbog lošeg zagriza zube ne mogu pravilno i dovoljno trošiti.

Preporučujem Vam da se obratite veterinaru koji se bavi malim životinjama i koji će Vam takav zahvat rezanja noktiju stručno napraviti.

Rezanje noktiju glodavcima preporučuje se 2-3 puta godišnje, u ovisnosti o tomu koliko ih sami "troše", a rezanje zubi otprilike jednom u godini - godinu i pol, nešto češće za starije kuniće. Trošenje zuba možete potaknuti brojnim drvenim i mineralnim "glodalicama" raspoloživim u Pet centru.