Odgovara:
Davorka Balantin, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam ženku zlatnog retrivera staru 14 meseci. Na nekoliko zuba joj se stvorio karijas. Molim vas da mi pomognete i kažete uzroke pojavljivanja te bolesti i savetujete oko ishrane. Hranim je granulama i psećom salamom, a od vitamina trenutno joj dajem multivitamin. Da li karijas može nastati kao uzrok prekomernih ili premalih doza kalcijuma? Šta da radim? Unapred hvala!
Peđa

O: Karijes ili pokvaren zub je  oboljenje zubne cakline i općenito je rijetka bolest pasa i mačaka od koje češće oboljevaju starije jedinke.

Karijes najčešće nastaje zbog zaostale hrane u ustima koja osigurava rast bakterija koje čine zubni plak koji, ako se redovito ne uklanja, ima za posljedicu da se oštećuje zubna caklina. Najčešće bolesti oralne šupljine kod pasa i mačaka vezuju se uz nagomilavanje zubnog plaka koji se, odlaganjem kalcija iz sline, pretvara u zubni kamenac. Nastanku karijesa kod pasa pogoduje nepravilno zubalo, lošija kvaliteta cakline i dentina,  ako pas u vrijeme izmjene mliječnih u trajne zube ne izgubi mliječne zube, nego ima dva reda zubiju između kojih se nakuplja hrana, problemi sa zubnim mesom i nepravilna prehrana (općenito hrana namijenjena ljudskoj prehrani).

Odrastao pas ima 42 zuba. 20 zubiju se nalazi u gornjoj čeljusti, a 22 zuba u donjoj. Pas ima po 6 sjekutića, po 2 očnjaka i po 8 pretkutnjaka u obje čeljusti, te 4 kutnjaka u gornjoj, a 6 kutnjaka u donjoj čeljusti. Promjena mliječnih zubiju u trajne počinje od 3 mjeseca i traje otprilike do 7 mjeseca starosti.

Higijenu usne šupljine kod psa je preporučeno početi održavati već nakon izmjene mliječnih zuba u trajne preparatima koji su predviđeni s obzirom na dob psa.

U Pet centar trgovinama možete nabaviti proizvode za zubnu higijenu:

- Beaphar DOG-A-DENT žvakaće tablete s klorofilom - apsorbiraju neugodne mirise u usnoj šupljini, a sadrže biljku kozji rog koja dezinficira usnu šupljinu.
- Beaphar DOG-A-DENT spray - uklanja zubni plak, sprečava nakupljanje zubnog kamenca i pomaže kod neugodnog zadaha.
- Beaphar DOG-A-DENT gel s propolisom - čisti zube, jača desni i osvježava dah.
 
Hrana koja se preporuča za održavanje higijene usne šupljine, koja se može ponuditi kao kompletan obrok ili kao poslastica:

- Hill's t/d - dijetetska potpuna hrana za odrasle pse za smanjenje zubnog plaka, pigmenta i kamenca te zaštita od gingivitisa, a smanjenjuje i zadah dentalnog porijekla iz usta.
- Hill's Canine Oral Care Adult - potpuna hrana za odrasle pse s posebnim prirodnim vlaknima koja djeluju kao četkica za zube, te pomažu skidati naslage plaka i kamenca s površine zuba.
- Royal Canin Dental Hygiene - kompletna hrana za odrasle i starije pse oralne osjetljivosti
 
Medicinski pripravci:

- Stomadhex C 100/300 - bukalna bioadhezivna pastila za higijenu usne šupljine, smanjenje stvaranja zubnog plaka i njegovih posljedica: neugodan zadah, smanjenje stvaranja zubnog kamenca.
- Gingisan dentagel - visoko djelotvorno anti-plaque-sredstvo

Pranje zubi - vrlo je važno udobno smjestiti psa. Podignite gornju čeljust i četkajte vidljive zube do granice izmedu zubi i desni. Uvijek koristite četkice i paste za zube za pse, prilagođene veličini Vašega psa. Ako je pas miran, nagradite ga s njemu najdražom poslasticom. Svaki dan ovo ponavljajte, pri tome produljujući vrijeme četkanja i proširujući područje koje četkate. Za otprilike dva tjedana Vaš ljubimac bi trebao steći naviku čišćenja zuba, što je lakše izvedivo ako se pas na četkanje nauči u što ranijoj životnoj dobi. Postoji nekoliko različitih tipova zubnih četkica za pse. Najpraktičnija je zubna četkica koja se natakne na prst. U tom se kompletu nalazi i gumena četkica koja se koristi za masažu desni. Pseće paste za zube su također okusima prilagođene kućnim ljubimcima.

U Pet centru imamo veliki izbor hrane, poslastica, tableta, sprejeva za održavanje higijene usne šupljine, kao i četkice za zube i paste za zube, s blagim i umirujućim djelovanjem na zubno meso.

OZNAKE: