Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije pola godine kupio sam iguanu, ženku staru 5 mj. Imala je terarij 80-80-60 i posudicu za vodu. Kako ona brzo raste, u pola godine od 50cm na 82cm, morao sam joj napraviti veći terarij. To sam i napravio (180-160-120) sa svim odgovarajućim lampama i grijačima te posudom sa vodom. Sada imam mali problem: neće piti vodu, a kad uzmem špricaljku i prskam prema njoj onda liže i otvara usta da joj špricam. Ako imate neki savjet što da pokušam napraviti da opet pije iz posude, bio bih vam jako zahvalan.
Unaprijed hvala!
Pozdrav, Dane.

O: Iguane piju vodu uranjajući veći dio glave u posudu s vodom, tako da je gutaju ispod površine vode. Isto tako, često ližu kapljice vode s bilja ili drugih vlažnih površina. Vrlo je važno da uz svježu vodu svakodnevno dobivaju samo svježu hranu. Posude iz kojih se hrane i poje trebaju biti, ako je moguće, podignute s dna nastambe kako životinja ne bi pojela dio supstrata s podloge, a također i da se izbjegne fekalno zagađenje koje može dovesti do različitih zdravstvenih problema. Dobro je postaviti više od jedne posude za vodu. Trebale bi biti i nešto manje, tako da se iguana ne može u nju popeti (često defeciraju u vodu).

Jedan od dobrih načina kako da potaknete vašu iguanu da uzima više vode je taj da svakodnevno obilno poprskate njenu hranu vodom. Svakako maknite svaki put ostatke prethodnog obroka.

Ako želite biti sigurni da životinja pije dosta vode možete je čak istrenirati. To možete učiniti tako da veće komade hrane, koje ona voli, stavljate u posudu s vodom. Tako će prilikom hranjenja unositi i veću količinu vode u organizam. Postepeno smanjujte (kroz nekoliko tjedana) količinu hrane u vodi, a ostatak joj ponudite u posebnoj posudi za hranu. Čak i kada vidite da vaša iguana dovoljno pije, potičite je na ovaj način da uzima što više vode jer će to doprinijeti njenom zdravlju.