Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam zlatnu retrivericu staru 3 godine. Sterilizirana je prije godinu i pol i od tada joj se jako pokvarila tj. pogoršala dlaka. Sva je matirana, mutna, pahuljasta i užasno gusta. Na nekim dijelovima tijela (na nogama) izgleda kao vata. Užasno teška za održavanje iako je češljamo svaki dan i hranimo je najboljom hranom za koju smo čuli.  Prvo je jela Hill's dosta dugo, pa kad je došlo do pogoršanja, već prije više od godinu dana "- prešli smo na Nutro Choice "- Lamb and Rice. U skoro godinu dana ništa se nije dogodilo "- nikakav pomak nabolje. Ne bih htjela na svoju ruku davati neke vitamine jer ne znam što i koliko. Neki su mi rekli da je dobro davati joj svaki dan maslinovo ulje u dehidrat ili pak jaje ili sardine - ali ne znam ni koliko često ni da li to sve zajedno kombinirati?

Što da radimo i ima li načina da vratimo natrag onu lijapu dlaku naš ljubimice? Čula sam da je Bento Kronen jako dobra belgijska hrana pa me zanima Vaše mišljenje o tome? I što zapravo mislite, može li se problem dlake riješiti samo s hranom ili postoji još neki način? Neki vitaminski dodaci ili nešto treće? Unaprijed hvala na odgovoru i lijepi pozdrav! Jasminka Čorba

O: Problemi s dlakom i kožom danas su sve češći u pasa. Zabrinjavajuća je činjenica da danas dermatološki problemi često prelaze u kroničan oblik. Takve kronične procese na koži i dlaci moguće je držati pod kontrolom, ali i ne u potpunosti izliječiti. Prema tome, mnogi dermatološki procesi iziskuju učestalo i dugotrajno tretiranje. Koža i dlaka u pasa imaju mnogo funkcija i njihovo stanje nam služi kao indikator stanja cijelokupnog psećeg organizma.

Problemi s dlakom mogu biti različite etiologije od bakterijske, gljivične, alergijske, parazitarne pa do hormonalnih disbalansa. Upravo zbog navedenog ponekad je vrlo teško postaviti dijagnozu ili je potrebno vremena da bi se dijagnostičkim metodama zaključilo o čemu se radi i započelo sa eventualnom terapijom.

Često se i pojavljuju problemi s dlakom i kožom primarno vezani za imunološki status ili za deficit u prehrani.

Kastracijom se mijenja čitav hormonalni status, pa se ponekad javljaju problemi s dlakom koje Vi navodite. Ovakvi problemi ne moraju biti uvijek vezani za hormonalni status životinje, već se vrlo često javlja kao posljedica deficitarne prehrane ili kao kombinacija navedenoga. Zlatni retriveri su pasmina koja su i genetski sklona problemima s dlačnim pokrivačem. Pravilan prehrana igra vrlo važnu ulogu u održavanju zdrave kože i dlake.

Vrlo je važno utvrditi razlog koji je doveo do ovakvog stanja dlake Vašeg psa. Dijagnostičkim metodama, koje uključuju i biokemijske pretrage krvi te hormonski profil štitnjače, nadbubrežne žlijezde i dr., dobivamo uvid u stanje organizma kao i u stanje pojedinih organskih sustava. Savjetujem Vam da se obratite na kliniku za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta gdje će se učiniti spomenute dijagnostičke pretrage i započeti s eventualnom terapijom ukoliko bude potrebna.

Za sada Vam savjetujem da psa hranite sa jednom od super premium hrana koje imaju medicinski program, a u našim trgovinama u ponudi imamo Hill's z/d ultra Allergen free, Eukanuba dermatosis i Royal Canin Hipoallergenic. Ove hrane dolaze u dehidriranom i konzerviranom obliku, sadrže omega 3 i 6 masne kiseline koje su važne za izgradnju i razvoj zdrave dlake i kože, hidrolizirane proteine, vitamine i minerale.

Kao dodatak prehrane možete koristiti i vitaminsko-mineralne dodatke u obliku pasta ili tableta, a najbolje rezultati postižu se kombinacijom biotina i omega 3 i 6 masnih kiselina. U našim trgovinama u ponudi imamo Pfizer VMP vitaminsko-mineralne tablete, Canina vitaminsko-mineralni kompleks te Vitapet pastu. Omega 3 i 6 masne kiseline možete potražiti u obliku kapsula ili ulja pod nazivom Dermanorm od tvrtke Vetoquinol te Ungiotin prah (biotin) i Canina biotin tablete.

Da bi došlo do poboljšanja važno je utvrdiri pravi uzrok ovom stanju, a hrana i vitaminsko-mineralni pripravci služe kao potpora terapiji.

Hranu koju navodite nemamo u našoem asortimanu kao ni specifikaciju, pa Vam nažalost ne mogu ništa ni reći o toj hrani. No, vjerujem da ćete u našem bogatom asortimanu pronaći odgovarajuću hranu za Vašeg ljubimca.

OZNAKE: