Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kujicu od 3 - 4 god, ne možemo točno znati koliko je stara jer smo je udomili. Oduvijek ima problema s analnim žlijezdama i sanjkanjem po guzi, češanje i sve što uz to ide. Po zimi nije strašno i dlaka joj je odlična (križanac je terijera i maltezera). Međutim preko ljeta bude katrasrofalno. Veterinar je rekao da ne možemo puno napraviti, promjenili smo ishranu, dajemo joj ili Hill's ili Royal Canin, često je šetamo. Trenutno joj se stanje znatno pogoršalo, kod guze i repa nema uopće dlaka, stalno se češe, koža je crvena i iritirana. Mažem ju plivaseptom po preporuci veterinara. Za par dana idemo na more, pa me zanima može li joj to pomoći i da li mogu još nešto napraviti?

Stalno mislim da je možda koža bolesna, ali veterinar tvrdi da je to od ozlijezde.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru, Elvira

O: Jedan do dva centimetra od čmara nalaze se mirisne vrećice, u kojima se skuplja sekret analnih žlijezda, koji se odvodnim kanalićima izlijeva u trenutku defekacije u rektum (završni dio debelog crijeva).

Sekret analnih žlijezda služi psima za obilježavanje teritorija na kojem se nalaze, te kao vrsta međusobne komunikacije. Uslijed mekane stolice ili proljeva, izostaje pritisak izmeta na analne vrećice, pa sekret zaostaje u vrećicama, gruša se te začepljuje izvodne kanale. U tom slučaju, sekret predstavlja idealan medij za razvoj bakterija, što rezultira upalom, koja se često komplicira gnojenjem i resorpcijom takvog sadržaja iz vrećica. Nerijetki su recidivi ovakvog stanja nakon terapije.

Zbog zaostajanja sadržaja, vrećice se povećavaju, oko analnog otvora vidimo izbočenje kože, nastaje jak svrbež i bolna osjetljivost područja oko čmara. Pas postaje nervozan, maše repom, često se dešava da struže čmarom po zemlji (zbog svrbeža), a područje oko anusa grize zubima ili liže. Svrbež se može javiti i na drugim djelovima tijela, kao posljedica resorpcije i migracije sadržaja unutar organizma. Ponekad se javlja i svrbež uški, te upala vanjsko ili srednjeg uha. Ako na iritiranim djelovima kože, parazitiraju buhe, nakon ugriza, pas se još jače češe, te se stanje može dodatno komplicirati alergijskim dermatitisom. Na koži nastaju promjene u vidu eritema ili ekcema, koje životinja izrazito grize, te nastaju povrede kože i tkiva koje mogu biti jako duboke. U takve povrede naseljavaju se različiti organizmi, uzrokujući upale, apscesi, fistule i gnojenja.

Veterinar manuelno ispražnjuje zaostali sadržaj u analnim vrećicama, nakon čega uvođenjem kanile ili sl. izvodnim kanalima, ispire analne vrećice antiseptikom ili sl. Ponekad je uputno aplicirati i antibiotik prolongiranog djelovanja, te po potrebi primijeniti kortizonsku terapiju. Kod težih slučajeva, čestih recidiva, a osobito u pasa koji imaju i česte promjene na koži kao posljedica retencije sadržaja analnih vrećica, preporuča se kiruško odstranjivanje istih. Upaljena koža oko čmara može se liječiti antibiotskim mastima ili sl., kako bi se umanjila upala, bolnost i svrbež.

Svakako Vam savjetujem specijalnu medicinsku hranu. Takva hrana prevenira učestalo punjenje analnih vrećica, te dermatološke probleme koji nastaju kao posljedica istih. U našim trgovinama u ponudi imamo medicinsku hranu:

-d/d Hills prescription diet u dehidriranom obliku s patkom, lososom i jajima, te u konzerviranom obliku s jelenom, janjetinom, patkom i lososom.
-Sensitivity control Royal Canin u dehidriranom obliku, te u konzerviranom obliku s piletinom i patkom.
-Dermatosis formula Eukanuba u dehidriranom i konzerviranom obliku.

Moram napomenuti da pas sa ovakvim simptomima, ne bi smio jesti nikakve pseće poslastice, niti bilo kakvu drugu hranu osim navedenog. Osima navedene hrane, savjetujem Dermanorm kapsule, koje sadrže omega 3 i 6 masne kiseline, te Biotin forte tabelete od Canine ili Ungiotin prah, koji također sadrži biotin. Navedeni preparati smiruju upalni proces (omega 3 i omega 6 masne kiseline), te pospješuju rast i obnovu dlake i kože (biotin).

Pošto Vaš pas gubi dlaku u području repa i stražnjih nogu, te je to mjesto crveno i uapaljeno, svakako bi trebalo uzeti bris s tog mjesta za mikrobiološku pretragu, kako bi se odredila ciljana terapija. Bojim se da u slučaju s Vašim psom neće biti dostatana samo lokalna terapija .

OZNAKE: