Dunja Vrdoljak v2


Odgovara:
Dunja Vrdoljak, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Formirao sam akvari prije mjesec dana od 300l i prije pet, šest dana pojavila mi se končasta alga, kako je se mogu rješiti i blago mi je zamućen akvarij. Sinoć sam je čistio sa četkicom i prominio oko 10 do 15% vode u akvariju. Riba još nema u akvariju, samo sam stavio jamato kozice prije par dana. Da li sam ispravno postupio sa uklanjanjem alge i ako se vrati šta mi je činiti? Da li da još pričekam sa ribama, mislio sam sada da ubacim sijamskog algojeda i anmonijera u akvarij pa ribe druge nakon par dana, da li je ta odluka dobra? Unaprid se zahvaljujem i nadam se da ćete mi brzo odgovoriti, da znam na čemu sam. Hvala, Marino

O: Problemi s algama su vrlo kompleksne prirode. Mehanizam nastanka algi je vezan uz režim osvjetljenja i eventualni višak hranjiva, odnosno različite disbalanse u kvaliteti (kemijsko-fizikalnom sastavu) vode.
Najbolji „borac“ protiv algi su biljke. Ukoliko u akvariju imate živo bilje alge se ne bi trebale pojavljivati iz jednostavnog razloga – biljke i alge su u kompeticiji za hranu.

Većina zelenih alga živi u slatkoj vodi. Obuhvaćaju vrste od mikroskopski malenih jednostaničnih oblika do višestaničnih kolonija, ali i nerazgranjene ili razgranjene nitaste oblike, kao i alge složenije građe, koje vanjskim izgledom donekle podsjećaju na više biljke. Samo točna identifikacija algi nam može pomoći prepoznati moguće uzroke nastanka algi, a time i djelotvornu terapiju. Uglavnom se to može postići ispravljanjem neodgovarajućih čimbenika.

Gotovo je nemoguće jednoznačno odrediti uzrok pojave algi u akvariju. Uglavnom se radi o nesretnoj kombinaciji različitih čimbenika koji poremete biološku ravnotežu bilo da je u pitanju rasvjeta (previše ili premalo svijetla ili svijetlo neodgovarajućeg intenziteta), previše riba, poremećaj u radu biološkog filtera, višak ili manjak mikro/makrohranjiva i sl. Dakle, problemi s algama se mogu suzbiti uspostavljanjem biološke ravnoteže u akvariju. Biološkim putem se alge mogu suzbijati pomoću živih organizama (algojedi) poput ancistrusa, sijamskog algojeda, puževa, plechostomusa, kozica itd. Od mnogobrojnih preparata dostupnih na tržištu možete koristiti Algexit (Easy life) ili primjerice Algo stop depo tablete (Tetra).
Pojava modrozelenih algi govori nam da je narušena biološka ravnoteža u akvariju. Najčešći uzroci koji dovode do stvaranja modrozelenih algi su prenapučenost akvarija, velike količine hrane, neadekvatno osvijetljenje i filtracija, neredovita zamjena vode. U većini slučajeva posljedica su izloženosti akvarija direktnom sunčevom svijetlu ili neodgovarajuće umjetne rasvjete, unatoč primjene sredstava protiv algi. Prvo mjesto na kojem ćemo ih primjetiti je akvarijsko staklo, gdje je neznatno strujanje zraka, a možemo ih uočiti i na ukrasnim predmetima u akvariju.

Alge se uklanjaju mehanički, kemijski i biološki. Već sama promjena vode i smanjivanje osvjetljena dovesti će do poboljšanja. Kod promjene vode koristite već pripremljenu vodu sa sredstvima Aqua safe ili slično. Očistite i prokuhajte sav dekor u akvariju koji se može prokuhavati, a stakla možete očistiti običnom kuhinjskom spužvom ili akvarijskim magnetima za staklo. Filter očistite u pripremljenoj vodi.  Ako je Vaš akvarij izložen direktnoj sunčevoj svijetlosti, preselite ga na drugo mjesto.

U vezi daljnjih savjeta predlažem Vam da dođete u neki od Pet centar dućana i kod naših akvarista se raspitate o daljnjim savjetima, u skladu s Vašim specifičnim potrebama i mogućnostima.