Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam maltezericu staru 10 mjeseci i tipično za njih ima crvene fleke oko očiju. Rekli su da je to kod njih normalno jer oni nemaju suzne kanaliće pa te suze tako idu van. Međutim, meni se to ne sviđa i saznala sam da ima neka krema koja se zove "Maxidex alcon" pomoću koje to može nestati. Molila bih vas da mi to malo objasnite, kako to djeluje i da li je to uopće preporučljivo i je li štetno za nju? Unaprijed zahvaljujem, Dejana

O: Maltezeri, kao i drugi psi, imaju "suzne" kanaliće. To su nazolakrimalni odvodni putevi kojima oči dreniraju suze, ali su u nekih pasmina kratki i suženi.

Kako suze otječu, po dlaci ostavljaju taman, vlažan trag, koji ponekad odaje neugodan miris.

Okolinu oka ovih pasmina trebalo bi čistiti i njegovati blagim pripravcima za otapanje i uklanjanje nečistioće (npr. tekućinom "Sensitiv augen pflege"), te raščešljavanjem i podšišavanjem dlake. Za odbojavanje dlake poslužit će tekućina (npr. "Trenen entferner") ili krema ("Stain free") koja se nanosi 2-3 puta tjedno na dlaku ispod očiju.

Nikako Vam ne bih savjetovala da koristite pripravak koji su Vam preporučili, jer je to lijek, a Vaš pas nema oboljenje očiju.

"Maxidex" (proizvođača Alcon) je oftalmik koji se proizvodi u obliku kapi i masti, a djelatna tvar je deksametazon. Deksametazon spada u grupu lijekova, poznatih kao kortikosteroidi, koji se lokalno rabe zbog svog izrazitog protuupalnog svojstva (znatno smanjuje nastanak medijatora upale) i antialergijskog djelovanja. "Maxidex" se koristi u slučaju alergijskih konjungtivitisa, keratitisa, iritisa, te kemijskih, termičkih ili mehaničkih kornealnih oštećenja i dr. Česta i produžena primjena ovog lijeka može dovesti do povećanog intraokularnog tlaka, glaukoma, oštećenja vidnog živca ili formiranje katarakte.

U prodavaonicama Pet centra ćemo Vam vrlo rado dati detaljna uputstva i dodatne informacije vezane uz rješenje problema Vašeg ljubimca.

OZNAKE: