Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam papigu Afrički šako staru 3 godine i zadnjih par dana primjećujem problem sa disanjem. Simptomi su otežano disanje i hroptanje pri udisaju i izdisaju. Pokušao sam tretirati sa antibiotikom Enrobioflox 10%, ali kroz tri dana terapije nisam zamijetio poboljšanje, pa sam pretpostavio da bi uzrok mogao biti u plućnim parazitima (plućni vlasac) i započeo sam terapiju sa antiparazitikom Nilverm. Terapija traje već 2 dana u dozi 15 kapi na 1 dcl vode, ali za sada ne vidim poboljšanje. Molim Vas da mi kažete o čemu se radi i što bi trebalo učiniti? iz Splita sam i ovdje je zaista problem pronaći veterinara koji ima iskustva sa pticama. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Siniša Puljak

O: Otežano disanje nakon malo ili nimalo aktivnosti u ptica upućuje na generaliziranu bolest ili respiratorne bolesti. Ujedno se uočavaju slijedeći klinički simptomi: disanje na usta, glasno disanje ili micanje repa gore-dolje prilikom udisaja. Također, često se javlja kihanje, ali ono ne treba zamijeniti sa normalnim kihanjem koje je za razliku od drugih ptica u žakoa mnogo češće.

Najčešći uzroci otežanog disanja u ptica su: strana tijela u prohodima nosa, rhinitis (upala nosne slunice uzrokovana Gram negativnim bakterijama, chlamydia sp., mikoplazmom ili gljivicom Aspergillus), sinusitis (upala sinusa uslijed bakterijske ili mikoplazmalne infekcije), rinoliti (nakupine prašine, prljavštine i nosnog iscjetka koji začepljuju nosnice, a posljedicom kroničnog sinusitisa ili hipovitaminoze A), abscesi (kao posljedica bakterijske infekcije ili hipovitaminoze A), traheitis (upala dušnika uslijed gljivične, bakterijske ili virusne infekcije), infekcija gornjih dišnih prohoda parazitom Syngamus trachea (liječenje je najučinkovitije u papiga sa ivermectinom) te alergijama.

Zatim, oteženo disanje posljedica je bolesti donjih dišnih puteva: upala zračnih vrećica (najčešće uzrokovana bakterijskom infekcijom ili infekcijom Chlamydiom, no uzroci su i infekcija gljivicom aspergillus, mikoplazmama, virusima), pneumonija (česta je aspiracijska pneumonija kod onih jedinki ručno hranjene, zatim granulomatozna upala uzrokovana infekcijom mikoplazmom, gljivicom i bakterijom Pasteurella), astma (u ptica je prate slijedeći simptomi: kihanje, ubrzano disanje a kod pretrage brisa dušnika pronalazi se povećan broj stanica eozinofila).
Također i generalizirane bolesti dovode do otežanog dianja u ptica: hipovitaminoza A (najčešće kao rezultat prehrane samo sa sjemenkama a u žakoa je bolest klinički vidljiva u starosti 3-5 godina), psitakoza (infekcija sa mikroorganizmom Chlamydia psittaci-zoonoza), aspergiloza (najčešće uzrokovana sa Aspergillus fumigatus dok su A. flavus i A. niger rijeđi).

Dijagnoza navedenih stanja postavlja se na osnovu anamneze, općeg kliničkog pregleda, zatim dodatnih pretraga kao što su kompletna krvna slika i biokemija krvi, bris sluznice nosa, kloake, koprološka pretraga, serologija, RTG-snimka. Dijagnostika ima izuzetno važnu ulogu u diferenciranju drugih patoloških stanja kao što su: pretilost, guša, ascites, unutarnje krvarenje, neoplazija, sistemske virusne bolesti te bolesti srca (rijeđe). Liječenje ovisi o uzroku. Enrobioflox 10% djelatne tvari enrofloksacin - sintetski je kemoterapeutik iz grupe fluorokinolona. Indiciran je za liječenje infekcija respiratornog, gastrointestinalnog i urogenitalnog sustava, infekcije kože i mekih tkiva prouzrokovanih gram-negativnim i gram-pozitivnim bakterijama, mikoplazmama i klamidijama.
Ovaj antibiotik daje se jednom dnevno u vodi za piće, u dozi od 10 mg enrofloksacina na 1 kg tjelesne težine kroz 3 do 5 dana. Nilverm, djelatne tvari levamizol, je širokospektralni antihelmintik koji djeluje protiv zrelih i nezrelih stadija želučano-crijevnih i plućnih oblića (Ascaridia, Capillaria i Heterakis spp te Amidostomum anseris i Syngamus trachea). Lijek se dozira jednokratno u količini 10-15 kapi na 1L vode a ponavlja se po potrebi za 7-10 dana.
Kako djelovanje lijeka ovisi o brojnim čimbenicima (opće stanje organizma, osjetljivost ili rezistencija mikroorganizama, resorpcija lijeka iz probavnog sustava i sl.) tako će i vrijeme poboljšanja stanja organizma nastupiti kroz različito vrijeme. Osim toga, isti lijek će akutnu infekciju dovesti do ozdravljenja tek kroz 5 - 7 dana dok za kronične oblike je potrebno i dulje vremena (oko 2 tjedna pa i dulje).

Kako u oporavku veliku ulogu ima i okolina te prehrana žakoa, savjetujem Vam da ga smjestite na čisto, prozračno i toplo mjesto a nosnice čistite po potrebi svakodnevno ukoliko ima nakupljenog sadržaja. Također, omogućite mu svakodnevno kupanje kako bi i sam donekle prevenirao nakupljanje prašine i iscjetka na nosnicama. Izbjegavajte upotrebu bilo kakvih iritansa u njegovoj blizini (dim cigarete, osvježivači zraka, dezodoransi, sredstva za čišćenje i sl.).
Što se prehrane tiče, osigurajte mu najkvalitetniju mješavinu sjemenki (Prestige, Padovan i sl.) te prehranu obogatite svježim povrćem i voćem kao i vitaminsko-mineralnim dodacima (JBL, Sera, Prime, i sl.). Kako ste Vašem ljubimcu odlučili pomoći na svoju ruku navedenim lijekovima, pokušajte dati malo vremena kako bi oni djelovali te vodite računa o potpornoj terapiji (smještaj, vitaminsko-mineralni dodaci). Ukoliko bi se stanje pogoršavalo, mogu Vas uputiti na Ambulantu za ptice kućne ljubimce Veterinarskog fakulteta kao i za dodatan savjet stručnjaka: tel. 01/ 2390-410.

OZNAKE: