Odgovara:
Davorka Balantin, dr.  vet.  med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, danas je već treći dan kako moja pudla, 11 godina stara, ima uporan proliv. Ovo se dešavalo ranije i rešavali smo to enteroflurilom. Stolica je tamno braon i kašasta, dosta tečna. Na kraju se javlja, čini mi se, krvavi iscedak (boja trule višnje). Ima malo manje energije nego obično, ali ne ceo dan, nekad je uobičajeno živahna. Traži hranu, dajem joj barenu piletinu sa pirinčem, u malim porcijama, više puta dnevno. Tada normalno jede.
Ako možete, dajte mi savet.
Unapred hvala!
Pozdrav, Ljiljana

O: Enterofuryl (generičko mu je ime Nifuroxazide) je preparat koji se koristi u humanoj medicini za zaustavljanje akutne dijareje jer djeluje na većinu intestinalnih (crijevnih) patogenih bakterija. Koristi se kod odraslih osoba, djece i dojenčadi. Bez dogovora sa svojim veterinarom, nije poželjno na svoju ruku davati psu antimikrobnu terapiju.

Proljev je pojava gdje je abnormalno povećan broj defekacija, konzistencija i volumen fecesa, kao posljedica prevelike količine vode u sadržaju. Proljev je zapravo klinički simptom koji upućuje na bolesti probavnog trakta, ali se također može javiti i kao simptom bolesti kod drugih organskih sustava kao što su štitnjača, gušterača, jetra, bubrezi, nadbubrežna žlijezda. Proljev može biti akutni (nastaje naglo i kratko traje) te kronični (traje dugo, a može se javljati i povremeno u vremenskim intervalima). Proljev može nastati u tankom crijevu ili debelom crijevu. Javlja se zbog promjena u absorpciji tekućina i sekrecije uzduž stijenke crijeva. Kretnje tekućina, hranidbenih tvari i kemikalija duž stijenke crijeva može biti pasivno (osmoza) i aktivno kemijskim putevima, u koje su upleteni vitamini, bakterije i energija.

Navodi se mnogo uzroka koji dovode do proljeva. Vrlo često posljedica je invazije crijevnim prazitima, oblićima ili trakavicama. Paraziti uzrokuju proljev, ali i druge gastrointestinalne probleme. Zatim, infekcija. Ako su zahvaćeni gornji dijelovi crijeva infekcija može biti uzrokovana nizom patogenih mikroorganizama - bakterija (neke su i zoonoze - Salmonella i Campylobacter) ili virusa (poput parvovirusa), a povremeno infekcija može biti uzrokovana i kvasnicama, te parazitom Giardia.
U većini ovih slučajeva, stolica je smeđe boje i tekuća. U nekim slučajevima javlja se povišena tjelesna temperatura, te povraćanje. Infekcije donjeg dijela crijeva (kolitis) manifestiraju se na drukčiji način. Proljev je više sluzav, kojeg redovito prati nagla potreba za defekacijom, a ponekad je u stolici prisutna svježa krv. Kolitis može biti uzrokovan parazitima, bakterijama, alergijama, greškama u prehrani, promjenom crijevne mikropopulacije, stresom. Uzrok proljeva može biti i hranjenje smećem, prejedanje, nepodnošenje hrane, nepravilna prahrana (masna hrana, ostaci od ručka, pečeno meso, salame, kobasice i sl.), upala sluznice želuca (gastritis), paraziti, strana tijela, upala sluznice crijeva, strano tijelo u crijevima, zapletaj crijeva, začep.

U Pet centar ljekarnama možete nabaviti medicinsku hranu Hill's i/d (intestinal diet), Royal Canin (Intestinal) i Eukanuba (Intestinal) koja se daje psima koji pate od gastrointestinalnih poremećaja. Medicinska hrana za probavne smetnje dolazi kao dehidrirana i kao konzervirana hrana.

Psa treba hraniti češće (3 - 6 puta) u manjim obrocima. Općenito se može reći da "i/d", odnosno intestinal hrana osigurava visoku probavljivost tijekom uspostavljanja normalne gastrointestinalne funkcije i dodatnu količinu topivih vlakana koja će biti razgrađena do masnih kiselina kratkih lanaca, koje će pak hraniti kolonocite (crijevne stanice) i pomoći uspostavi normalne crijevne flore. Bjelančevine koje sadrži intestinal hrana su visokoprobavljive, snižena je razina masti, ugljikohidrati su također visokoprobavljivi te je povećana razina topivih vlakana i elektrolita. I/d hrana je od puretine s mljevenom rižom, kukuruzom i jetrom. Intestinal formula od Eukanube je od piletine i riže, a Intestinal od Royal Canina sadrži dehidrirano meso peradi i rižu.

Dokle god se radi o svježoj krvi u stolici, znači da nije zahvaćen gornji dio probavnog sustava (želudac, tanko crijevo), već pretpostavljam da psu prilikom izlaska fecesa, na kraju debelog crijeva, zbog tiskanja, pukne kapilara pa otuda svježa krv u stolici. To nije ništa zabrinjavajuće, a problem možete pokušati riješiti tako da pudlu držite neko vrijeme na medicinskoj hrani.

Međutim, kako bez pregleda životinje nije moguće postaviti dijagnozu, svakako savjetujem da psa odvedete veterinaru. Kako sam navela, uzroci proljeva u pasa mogu biti različiti, te je lako moguće da je psu osim medicinske hrane potrebna i antimikrobna terapija.

Ako u mjestu u kojem živite nema medicinske hrane, pokušajte vikendom naći vrijeme da posjetite Pet centar i nabavite za svoju pudlu sve što joj je potrebno. Radno vrijeme Pet centar trgovina je svaki dan 8-20 sati, nedeljom 9-19 sati, a praznicima 8-15 sati.

OZNAKE: