Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Primjetila sam da mom zamorčiću ponekad iz stražnjice "viri" neprobavljena vlat sijena. Inače je dobrog zdravlja, veseo, nema problema s probavom - pa sam htjela provjeriti da li je možda ova pojava neki problem ili normalna pojava?
Unaprijed se zahavljujem! Valentina

O: Zamorci su isključivi biljojedi a hranu probavljaju u najvećem postotku u stražnjem dijelu probavnog sustava (cekum i kolon). Cekum, velika vreća tanke stijenke, locirana je na spoju tankog i debelog crijeva a sadržava i do 65% sadržaja probavnog sustava.

Unutar cekuma bakterije i protozoe pomažu probavu konzumirane hrane. Vlakna su potrebna ovim bakterijama i protozoama kako bi ostale u ravnoteži i pravilno funkcionirale. Vlakna također pomažu u održavanju normalnog motiliteta probavnog sustava. Bez vlakana probava se usporava što rezultira posljedičnim promjenama u pH cekuma, fermentaciji i populaciji bakterija. S vremenom promjene u intestinalnom sustavu mogu dovesti do indigestije.

U zamoraca je zamijećeno kao rezultat probave dva tipa fecesa. Prvi tip je formirana, suha peleta smeđe do tamno smeđe boje. Ovakav tip fecesa sadržava nisku količinu vode i neprobavljena vlakna. Drugi tip fecesa naziva se još i cekotrof, a najčešće je uočljiv kad ih zamorac jede direktno iz anusa (ponašanje poznato kao koprofagija).

Probava vlaknatih tvari, a naročito povrća, u zamoraca uvelike ovisi o bakterijama i protozoama u debelom crijevu koje omogućuju da se iz njih izvuku svi potrebni vitamini. Stoga zamorci proizvode a zatim ponovno probavljaju ovakvu stolicu koja je bogata K i B vitaminom te bakterijama koje su sastavni dio crijevne mikroflore. Osim toga, kako su isključivi biljojedi, organizam im ne može proizvesti pojedine vitamine i enzime esencijalne za sintezu proteina tako da ih nadoknađuju ponovnim probavljanjem (koprofagija). Dakle, normalna je pojava da se u fecesu zamoraca pojavi vlat neprobavljena sijena bilo da se radi o prvom ili drugom tipu fecesa. Općenito, normalan feces je formiran i ovalnog oblika, srednje do tamno smeđe boje. Feces aromatičan i zelenkaste boje je obično cekotrof koji zamorci ponovno probavljaju (neophodni su za izbalansiranu prehranu). Abnormalan feces je ili u grumenima (upućuje na začep a naročito u mužjaka), male i/ili u obliku suza pelete (indicira na dehidraciju i/ili jedenje manje količine hrane), mekana stolica (ponekad uzrokovana prekomjernim rastom kvasnica u probavnom sustavu) te proljev (indicira na bakterijsku ili pak parazitarni infekciju).

Iako je hranjenje zamoraca vrlo jednostavno treba imati na umu neke posebne potrebe. Strogi su biljojedi te uz standardnu peletiranu hranu trebali bi imati na raspolaganju za jelo i svježe povrće. Zamorci su bića navike i osobito ne vole mijenjanje hrane. Nagle promjene u prehrani mogu biti uzrokom stresa. Ukoliko se odlučite za mijenjane vrste hrane to učinite postepeno. Vodite računa da odjednom ne dobije veće količine povrća ili voća što može biti uzrokom proljeva. Kako je sijeno bazna prehrana zamorcima radi održavanja normalne funkcije probave trebao bi ga imati svakodnevno svježe na raspolaganju.