Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam engleskog koker španijela starog 7 tjedana. Držim ga u kući jer je zima. Namjeravam psa držati u dvorištu, zanima me pošto je zimsko vrijeme od koje starosti smije biti smješteno vani?
Andrea

O: Držati psa u dvorištu ili kući (stanu) ovisi prvenstveno o odluci vlasnika.

Naravno, pri tome treba uzeti u obzir pasminsku pripadnost i klimatske uvjete (pastirski i ovčarski psi idealan su izbor ukoliko želite psa držati na dvorištu).

Ukoliko se odlučite za držanje ljubimca vani - u kućici, morate osigurati adekvatan smještaj svom ljubimcu. To podrazumjeva kućicu, koja bi trebala biti odgovarajućih dimenzija s obzirom na pasminu psa, njen pravilan smještaj i položaj te prikladnu prehranu. Poželjno bi bilo kućicu smjestiti na takvo mjesto da nije izložena udarima vjetra, da ima nadstrešnicu koja će štititi ulaz od kiše i snijega i naravno podnicu, koja bi trebala biti odignuta od poda barem 10-20 cm. Treba omogućiti psu slobodno kretanje dvorištem, za što je preduvjet ograđeno dvorište.

Kod ljubimaca dolazi do linjanja, odnosno, prirodnog procesa izmjene dlake koja ovisi o temperaturnim promjenama u okolini. Kod pasa koji žive u kući ili stanu linjanje može trajati cijelu zimu zbog stalnih promjena temperature (u kući toplo, vani hladno), dok kod pasa koji su stalno na dvorištu to nije slučaj. Na takav način, dlaka štiti organizam od podhlađivanja zimi, odnosno, pregrijavanja ljeti.

Prilagodba na nove uvjete držanja trebala bi teći postepeno, a ovisi o starosti ljubimca. Naravno, što je pas mlađi, lakše i brže će ići prilagodba.

U Vašem slučaju situacija je malo drukčija. Naime, smatram da je Vaš ljubimac još premlad da bi se ostavljao i učio na kućicu u ovo doba godine. U svakom slučaju, savjetujem Vam da se odlučite na privikavanje ljubimca na kućicu kada on malo naraste, odnosno, kada se poboljšaju vanjski uvjeti (npr. na proljeće). Na takav način osigurati će te dovoljno vremena da se kvalitetno razvije imunološki sustav ljubimca, a i klimatski uvjeti za prilagodbu bit će povoljniji.

OZNAKE: